Mieszam masło orzechowe z tym składnikiem. Mrożona krówka to idealny deser na lato

Mieszam masło orzechowe z tym składnikiem. Mrożona krówka to idealny deser na lato
Autor: Shutterstock.com Mieszam masło orzechowe z tym składnikiem. Mrożona krówka to idealny deser na lato
łatwy
5 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Do jej przygotowania wystarczą 2 składniki, a będzie smakowała obłędnie. Mrożona krówka z masła orzechowego sprawdzi się idealnie na letnie dni, kiedy gorąco za oknem daje we znaki. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a wręcz rozpływa się w ustach 

Dwa składniki na przepyszny deser. Zasmakuje każdemu

Zmrożona krówka z masła orzechowego to idealny pomysł na ciekawy deser. Potrzebować będziemy tylko 2 składników i zamrażarki. Nie wymaga ani pieczenia, ani gotowania. Wystarczy jedna miska, foremka i zamrażarka.

Jest to idealny pomysł dla osób, które nie przepadają za wielogodzinnym staniem w kuchni, a mają ochotę na zdrową i prostą przekąskę. Jest to świetny pomysł na słodką przekąskę, która nie wywoła w nas wyrzutów sumienia. Świetnie sprawdzi się na lekką ochłodę w ciepłe dni.

Masło orzechowe ma naturalnie kremową konsystencję i dużo tłuszczów, dzięki czemu twardnieje podczas zamrażania. Syrop klonowy natomiast działa jako słodzik i dodatkowo skleja masę, dzięki czemu będziemy mogli kroić nasze pyszne, orzechowe kwadraciki.

Choć oryginalny przepis ma tylko 2 składniki, nie oznacza to, że nie możemy trochę poeksperymentować. Jeśli chcemy możemy dodać do masy pokruszone orzeszki, wiórki kokosowe czy kawałki czekolady - dla dodatkowego smaku i chrupkości. Warto również dodać ekstrakt waniliowy, cynamon lub odrobinę soli. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka gładkiego masła orzechowego
  • 0,5 szklanki syropu klonowego (może być też miód lub syrop z agawy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce dokładnie łączymy ze sobą oba te składniki.
  • Kiedy uzyskamy gładką masę, przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  • Krówkę wkładamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
  • Po wyjęciu kroimy na kostki.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej