Wiórki kokosowe mieszam z tymi zdrowymi produktami. W mig robię wyborne ciasteczka do kawy
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wiórki kokosowe to produkt, który zawsze warto mieć w domu. Mają wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych i można wykorzystać je do słodkich wypieków, deserów czy nawet potraw mięsnych. Wiórki kokosowe idealnie sprawdzą się jako główny składnik wybornych ciasteczek. Przepis jest łatwy i szybki, a ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Oto sprawdzony przepis na pyszne domowe ciasteczka kokosowe z bananem.
Z czego zrobić ciasteczka kokosowe?
Wyborne ciasteczka o smaku kokosa składają się z prostych i zdrowych produktów. Wszystkie produkty są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu. Co ciekawe, na liście składników nie ma białego cukru, mąki pszennej, jajek czy mleka. Zamiast nich wykorzystuje się inne artykuły spożywcze. Dojrzałe banany świetnie łączą składniki i nadają słodyczy. Zamiast mąki pszennej sprawdzi się zdrowa mąka kokosowa.
Co więc jest potrzebne, aby upiec domowe zdrowe ciasteczka kokosowe? Lista składników obejmuje tylko pięć produktów, które są łatwo dostępne przez cały rok.
- wiórki kokosowe
- płatki owsiane
- banany
- mąka kokosowa
- cukier z prawdziwą wanilią
Jak zrobić ciasteczka kokosowe z bananem?
Przepis na wyborne ciasteczka z wiórków kokosowych i dojrzałych bananów jest bardzo łatwy. Przygotowanie trwa tylko kilka minut. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności za pomocą łyżki. Nawet mikser nie jest potrzebny.
Jak więc robi się pyszne i zdrowe ciasteczka kokosowe z dodatkiem purèe bananowego? Ten prosty przepis warto zapisać, ponieważ często będziecie do niego wracać.
- 1. krok – przygotowanie purèe bananowego
- 2. krok – połączenie purèe z bananów z pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie ciasteczek
- 4. krok – upieczenie ciasteczek kokosowych z bananem w piekarniku
Jak długo piec ciasteczka kokosowe?
Domowe ciasteczka kokosowe z dodatkiem banana to idealny deser lub zdrowa słodka przekąska. Świetnie smakują jako małe co nieco do kawy i herbaty. Przygotowanie ciasta jest proste i szybkie, a resztę pracy wykona piekarnik.
Surowe ciasto nakłada się łyżką stołową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nadaje okrągły kształt. Następnie wstawia się ją do rozgrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 20 minut. W tym czasie zdrowe ciasteczka z wiórków kokosowych i purèe bananowego staną się kruche i nabiorą apetycznego złotego koloru. Po ostygnięciu można je posypać zmielonym na puder słodzikiem lub udekorować polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane banany pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Rozgnieść na gładkie purèe.
- Wsypać wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę kokosową i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Porcje ciasta nakładać za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe ciasteczka.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę w ciągu dnia.