Szybkie orzeźwienie bez wychodzenia z domu. Wypróbuj te pomarańczowe lody

Szybkie orzeźwienie bez wychodzenia z domu. Wypróbuj te pomarańczowe lody
Autor: Shutterstock.com Szybkie orzeźwienie bez wychodzenia z domu. Wypróbuj te pomarańczowe lody
łatwy
5 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chcesz się trochę schłodzić w ciepłe dni? Te przepyszne lody pomarańczowe przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Nie potrzebujemy maszynki do lodów, a wykorzystamy tylko kilka składników. Przygotuj w domu to pomarańczowe lody na patyku, które zasmakują każdemu.

Domowe lody na patyków. Wystarczy kilka składników

Prosty przepis, który pozwoli nam się orzeźwić w gorące dni. Te lody pomarańczowe są niezwykle proste do przygotowania. Jest to świetny sposób na zabawę w kuchni z dziećmi, którą później będzie można zjeść bez wyrzutów sumienia.

Te lody to świetna alternatywa dla sklepowych lodów. Nie znajdziemy w nich konserwantów, sztucznych barwników ani całej masy cukru. Co więcej, przygotujemy je w zaledwie kilka chwil. Później niestety będziemy musieli poczekać, aż nasze lody się zmrożą.

Pomarańczowe lody na patyku. Możesz je przygotować na różne sposoby

Ten przepis jest również świetny do modyfikacji. Jeśli chcemy możemy dodać dodatki, jak plasterki truskawek, malin czy jabłek. Możemy również dostosować słodkość, tak by wyszła odpowiednia dla nad. To przepis, który idealnie sprawdzi się dla każdego na ciepłe, letnie dni.

Jeśli chcemy możemy zastąpić część soku jogurtem naturalnym albo greckim. Nasze lody wyjdą wówczas o wiele bardziej kremowe i sycące. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że mogą być również nieco kwaśniejsze.

Jeśli nie mamy foremek do lodów możemy użyć plastikowych kubeczków i drewnianych patyczków do szaszłyków. Możemy również spróbować tworzyć warstwy.

SKŁADNIKI

  • 2 duże, soczyste pomarańcze
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2–3 łyżki miodu
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyciskamy sok z pomarańczy.
  • Dodajemy sok z cytryny, miód, wodę i trochę skórki z pomarańczy.
  • Całość dokładnie mieszamy, aż miód się rozpuści.
  • Naszą mieszankę przelewamy do foremek na lody na patyku.
  • Wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 4 godziny.
  • Na chwilę zanurzamy foremkę w ciepłej wodzie, by łatwiej wyjąć lody.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej