Chłodnik truskawkowy z makaronem - rozkoszna zupa na zimno

Chłodnik truskawkowy z makaronem - rozkoszna zupa na zimno
Autor: Shutterstock.com Miska orzeźwiającego chłodnika z truskawek
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chłodnik truskawkowy z makaronem to owocowa zupa pełna radosnego orzeźwienia. Truskawki w sezonie to rozkosz dla podniebienia. Do chłodnika z truskawek dodaj jogurt o właściwościach chłodzących i gotowe. Żeby było ciekawiej, dorzuć do zupy drobny makaron, prażone orzechy i plasterki boskich truskawek. 

Co jeść w upalny dzień?

Już nasi pradziadkowie wiedzieli, że w skwarny dzień należy jeść potrawy lekkostrawne, soczyste i orzeźwiające. Cóż może lepiej orzeźwić w upał, niż owoce i nabiał. Tak szczególnie nabiał jest tu ważny. Białka zawarte w mleku zmuszają nasz układ pokarmowy do wytężonej pracy. Jeśli dodatkowo je schłodzimy to będą działać w naszych trzewiach, jak chłodzący okład. Do tego pełne życiodajnych soków truskawki i najlepszy chłodnik świata gotowy! Do zupy owocowej warto dodać drobny makaron i orzechy. Oba te składniki dodadzą energii naszemu ciału. 

Jak zrobić chłodnik z truskawek?

Truskawki należy umyć. Następnie oberwać szypułki. Nie należy robić odwrotnie, bo truskawki bez szypułek nasiąkają wodą.

Truskawki przed przygotowaniem dobrze jest schłodzić w lodówce. Można również część truskawek zamrozić lub po prostu użyć mrożonych. 

Koniecznym składnikiem jest jogurt, kefir, zsiadłe mleko lub maślanka. Do ciebie należy wybór, co bardziej lubisz.

Jeśli nie jesteś wielbicielem mlecznych przetworów, to wypróbuj chłodnik na bazie mleka migdałowego. 

Chłodnik należy odrobinę posłodzić i dosmaczyć sokiem z cytryny. Moim zdaniem odrobina kwasu jest niezbędna, aby wydobyć naturalną słodycz truskawek. 

Kiedy wszystko jest już przygotowane, to wystarczy zmiksować truskawki z wybranym mlekiem.

Aby zupę wzbogacić dodaj ugotowany makaron. Najlepiej drobny makaron o zabawnych kształtach. 

Do zupy dodaję jeszcze prażone orzechy włoskie. Dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. To także dodatkowa interesuja chrupkość. Kiedy chrupiemy nasz mózg otrzymuje informację, że właśnie jemy posiłek i szybciej uruchamia hormony decydujące o uczuciu sytości. 

SKŁADNIKI

  • 750 g truskawek 
  • 500 ml jogurtu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g drobnego makaronu suchego, zwykłego lub bezglutenowego
  • 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Kilka truskawek pokroić na plasterki, zachować do dekoracji. 
  • W mikserze lub malakserze zmiskować truskawki z jogurtem, cukrem i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki.
  • Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Ostudzić. 
  • Orzechy włoski uprażyć na suchej patelni. Posiekać grubo.
  • Do misek włożyć po porcji makaronu. Zalać chłodnikiem. Wierzch ozdobić plasterkami truskawek i pokruszonymi orzechami. 
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej