Krem budyniowy do tortu: przepis na krem z masłem

Krem budyniowy do tortu: przepis na krem z masłem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krem budyniowy doskonale nadaje się do przekładania domowych tortów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krem budyniowy jest idealny do przekładania domowych tortów, ciast, do nadziewania rurek i ptysiów. Krem budyniowy jest aksamitny, puszysty, nie za słodki ani mdły. Krem jest łatwy w przygotowaniu, należy jedynie przestrzegać kolejności czynności, a sukces gwarantowany.

Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów

Składniki

  • 500 ml mleka 3,2%

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1-2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej szklanki wsyp budyń i mąkę, wymieszaj. Wlej mleko i dokładnie rozpuść mieszankę. Resztę mleka wlej do rondla i podgrzej. Gdy prawie będzie się już gotować, wlej mieszankę ze szklanki i dokładnie wymieszaj. Mieszaj cały czas, aż całość mocno zgęstnieje i pojawią się bąbelki. Odstaw budyń do całkowitego ostygnięcia.

  • Masło wyjmij z lodówki, pokrój nożem na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, w której będzie przygotowywany krem. Odstaw na 1 godzinę, aż zmięknie. Po tym czasie zacznij ucierać masło. Powinno zrobić się puszyste, miękkie i jasne. W trakcie ubijania, należy wyłączać robota i silikonową łopatką zbierać masę ze wszystkich ścianek i znów ubijać.

  • W trakcie ubijania masy maślanej, dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy masa będzie już prawie gotowa dodaj cukier puder i spróbuj, czy nie jest za mało słodka. Do takiej masy możesz dodać kakao, dowolny aromat, barwnik czy orzechy lub wiórki kokosowe.

  • Tak przygotowaną masą przekładaj ciasto, po czym wstaw je do lodówki, aby masa lekko stężała.

tip dnia

Aby krem się nie zwarzył należy przestrzegać temperatury łączonych produktów. Budyń musi być wystudzony, ciepły rozpuści masło, a masa się nie ubije. Natomiast masło nie może być za zimne, bo krem się nie ubije i będą pływały w budyniu kawałki masła. 

Ocena: 3,6