Tak Ania Starmach robi zakwas z buraków. Tajemnicą jest jeden składnik

zakwas Ani Starmach
Autor: Shutterstock Zakwas z buraków Ani Starmach nie ma sobie równych.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ania Starmach właśnie podzieliła się swoim autorskim przepisem na zakwas z buraków czerwonych. To niezastąpiony składnik barszczu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Zakwas według przepisu jurorki kulinarnego show jest pyszny, aromatyczny i ma wyrazisty smak. Poznajcie tajemnicę zakwasu z buraków Ani Starmach i sprawdźcie jej przepis.

Właściwości zakwasu z buraków

Zakwas z buraków charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem. Jest bogaty w wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Buraki są źródłem witamin i mikroelementów. Znajduje się w nich spora porcja witaminy C i z grupy B. Są skarbnicą cynku, potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i kwasu foliowego. Buraki wspomagają produkcję czerwonych krwinek, oczyszczają organizm i odbudowują florę bakteryjną. Są bogate w przeciwutleniacze i wykazują działanie ujędrniające i przeciwzmarszczkowe.

Podobne właściwości ma zakwas z buraków. Wystarczy pić 1 szklankę zakwasu z buraków raz dziennie, aby wspomóc pracę całego organizmu. Zakwas buraczany pomaga obniżyć ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na prawidłową pracę wątroby i nerek, a także dodaje sił i energii.

Co można dodać do zakwasu z buraków?

W przepisie Ani Starmach na zakwas z buraków wykorzystuje się proste, niedrogie i łatwo dostępne składniki. Wystarczy 7 produktów, aby przygotować wyrazisty w smaku zakwas na święta Bożego Narodzenia. Kluczowym składnikiem jest woda mineralna, która przyspiesza proces fermentacji. Pyszny i zdrowy zakwas buraczany jest gotowy nawet po 3 dniach.

Do przygotowania domowego zakwasu z buraków Ania Starmach poleca użyć:

  • buraki
  • wodę mineralną
  • czosnek
  • przyprawy – sól, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe

Jak Ania Starmach robi zakwas z buraków?

Przepis Ani Starmach na pyszny i pełen aromatu zakwas z czerwonych buraków jest łatwy i bardzo szybki. Jak ukisić buraki na czerwony barszcz? Część pokrojonych buraków wkłada się do słoja i dodaje wszystkie przyprawy oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. W słoiku lądują pozostałe buraki. Na koniec wlewa się wodę mineralną. Wszystkie składniki powinny znajdować się pod powierzchnią wody. Słoik należy przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Zakwas z buraków na święta jest gotowy już po 3 dniach. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Barszcz czerwony na takim zakwasie będzie smakował rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • 2 kg buraków
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • woda mineralna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane buraki pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to za pomocą mandoliny.
  • Połowę pokrojonych buraków przełożyć do czystego słoika lub glinianego garnka.
  • Włożyć przekrojoną na pół główkę czosnku i wszystkie przyprawy. Ułożyć pozostałe buraki.
  • Zalać wodą mineralną, tak aby buraki znajdowały się pod jej powierzchnią.
  • Słoik przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 3 do 7 dni.
  • Gotowy zakwas przechowywać w lodówce i wykorzystać do świątecznego barszczu czerwonego.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej