Syrop Pumpkin Spice. Jesienny hit, który podkręci smak kawy i nie tylko

syrop pumpkin spice
Autor: Shutterstock Jak zrobić syrop Pumpkin Spice? Poznajcie prosty przepis na dodatek do jesiennej kawy i deserów.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sezon na dynię jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. W sieci niezwykle popularne są przepisy na słodkie wypieki z dynią, potrawy mięsne czy wegetariańskie. Mało kto wie, że z pomarańczowej dyni można zrobić pyszny domowy syrop o wdzięcznej nazwie Pumpkin Spice. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pyszny i aromatyczny syrop Pumpkin Spice i zobaczcie, jak go wykorzystać.

Z czego składa się Pumpkin Spice?

Wśród składników, które potrzebne są do zrobienia dyniowego syropu Pumpkin Spice, potrzebne są produkty łatwo dostępne. Na liście składników znalazły się artykuły niedrogie, a wiele z nich zawsze jest w domu. Co więc należy przygotować, aby zrobić domowy syrop Pumpkin Spice?

  • puree z pieczonej dyni
  • wodę
  • cukier
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • przyprawy – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

Jak smakuje Pumpkin Spice?

Syrop Pumpkin Spice ma piękny bursztynowy kolor. Jego smak to połączenie pieczonej dyni z aromatycznymi korzennymi przyprawami. Z dynią doskonale komponuje się więc cynamon, imbir i gałka muszkatołowa.

Jak zrobić syrop Pumpkin Spice?

Przepis na domowy syrop Pumpkin Spice jest prosty i szybki. Do gotującej się wody z cukrem i cukrem z wanilią dodaje się przyprawy i gotuje, aż mieszanka nieco zgęstniej. Następnie dodaje się puree z pieczonej dyni i miesza. Syrop powinien być gęsty. Jeżeli jego konsystencja jest rzadka, należy gotować go kilka minut dłużej. Gotowy syrop Pumpkin Spice przekłada się do czystego i osuszonego słoiczka. Najlepiej przechowywać go w lodówce.

Jak wykorzystać syrop Pumpkin Spice?

Syrop Pumpkin Spice jest uniwersalny i można wykorzystać go do przyrządzenia smacznych i rozgrzewających napojów czy jesiennych deserów. Właśnie teraz wiele kawiarni wprowadziło do oferty kawę Pumpkin Spice Latte. Taką kawę można zrobić o wiele taniej samodzielnie w domu, wykorzystując pyszny domowy syrop dyniowy. Oprócz kawy syrop Pumpkin Spice sprawdzi się w chrupiących gofrach czy naleśnikach. Można wzbogacić nim domowe słodkie wypieki.

SKŁADNIKI

  • 150 ml wody
  • 90 g cukru
  • 60 g puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszać i zagotować.
  • Do gotującego się syropu cukrowego wsypać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Gotować na średnim ogniu 15 minut.
  • Kiedy syrop stanie się gęsty, dodać puree z dyni. Dokładnie wymieszać.
  • Syrop dyniowy przelać do czystego i osuszonego słoiczka. Mocno zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako dodatek do kawy lub deserów i przechowywać w lodówce.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej