Syrop Pumpkin Spice. Jesienny hit, który podkręci smak kawy i nie tylko
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sezon na dynię jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. W sieci niezwykle popularne są przepisy na słodkie wypieki z dynią, potrawy mięsne czy wegetariańskie. Mało kto wie, że z pomarańczowej dyni można zrobić pyszny domowy syrop o wdzięcznej nazwie Pumpkin Spice. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pyszny i aromatyczny syrop Pumpkin Spice i zobaczcie, jak go wykorzystać.
Z czego składa się Pumpkin Spice?
Wśród składników, które potrzebne są do zrobienia dyniowego syropu Pumpkin Spice, potrzebne są produkty łatwo dostępne. Na liście składników znalazły się artykuły niedrogie, a wiele z nich zawsze jest w domu. Co więc należy przygotować, aby zrobić domowy syrop Pumpkin Spice?
- puree z pieczonej dyni
- wodę
- cukier
- cukier z prawdziwą wanilią
- przyprawy – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
Jak smakuje Pumpkin Spice?
Syrop Pumpkin Spice ma piękny bursztynowy kolor. Jego smak to połączenie pieczonej dyni z aromatycznymi korzennymi przyprawami. Z dynią doskonale komponuje się więc cynamon, imbir i gałka muszkatołowa.
Jak zrobić syrop Pumpkin Spice?
Przepis na domowy syrop Pumpkin Spice jest prosty i szybki. Do gotującej się wody z cukrem i cukrem z wanilią dodaje się przyprawy i gotuje, aż mieszanka nieco zgęstniej. Następnie dodaje się puree z pieczonej dyni i miesza. Syrop powinien być gęsty. Jeżeli jego konsystencja jest rzadka, należy gotować go kilka minut dłużej. Gotowy syrop Pumpkin Spice przekłada się do czystego i osuszonego słoiczka. Najlepiej przechowywać go w lodówce.
Jak wykorzystać syrop Pumpkin Spice?
Syrop Pumpkin Spice jest uniwersalny i można wykorzystać go do przyrządzenia smacznych i rozgrzewających napojów czy jesiennych deserów. Właśnie teraz wiele kawiarni wprowadziło do oferty kawę Pumpkin Spice Latte. Taką kawę można zrobić o wiele taniej samodzielnie w domu, wykorzystując pyszny domowy syrop dyniowy. Oprócz kawy syrop Pumpkin Spice sprawdzi się w chrupiących gofrach czy naleśnikach. Można wzbogacić nim domowe słodkie wypieki.
SKŁADNIKI
- 150 ml wody
- 90 g cukru
- 60 g puree z pieczonej dyni
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszać i zagotować.
- Do gotującego się syropu cukrowego wsypać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Gotować na średnim ogniu 15 minut.
- Kiedy syrop stanie się gęsty, dodać puree z dyni. Dokładnie wymieszać.
- Syrop dyniowy przelać do czystego i osuszonego słoiczka. Mocno zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać jako dodatek do kawy lub deserów i przechowywać w lodówce.