Kawa dyniowa: przepis na pumpkin coffee
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kawa z dynią? Spokojnie, to znacznie smaczniejsze niż myślisz. Wypróbuj przepis na kawę z syropem dyniowo-korzennym i dużą ilością bitej śmietany. Pyszny napój pumpkin coffee jest bardzo popularny na Zachodzie. Kawa z syropem dyniowym będzie strzałem w dziesiątkę nie tylko na Halloween, ale też na długie jesienne popołudnia i wieczory.
SKŁADNIKI
- Syrop dyniowo-korzenny:
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka imbiru w proszku
- łyżeczka cynamonu w proszku
- łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- łyżka cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni
- Ponadto:
- podwójne espresso
- 250 ml mleka
- bita śmietana do dekoracji i mieszanka korzennych przypraw
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie syropu: Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia.
- Następnie przecedzić przyprawy przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Docisnąć tak, aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny.
- Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop gotowy!
- Zaparzyć kawę oraz ubić mleko.
- Do kubków z gorącą kawą wlać syrop dyniowo-korzenny (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.