Kawa dyniowa: przepis na pumpkin coffee

2021-03-29
Kawa dyniowa: przepis na pumpkin coffee
Autor: thinkstockphotos.com Kawa z syropem dyniowo-korzennym, czyli pumpkin coffee, to idealny napój na Halloween
łatwy
20 min
4

Kawa z dynią? Spokojnie, to znacznie smaczniejsze niż myślisz. Wypróbuj przepis na kawę z syropem dyniowo-korzennym i dużą ilością bitej śmietany. Pyszny napój pumpkin coffee jest bardzo popularny na Zachodzie. Kawa z syropem dyniowym będzie strzałem w dziesiątkę nie tylko na Halloween, ale też na długie jesienne popołudnia i wieczory.

SKŁADNIKI

  • Syrop dyniowo-korzenny:
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni
  • Ponadto:
  • podwójne espresso
  • 250 ml mleka
  • bita śmietana do dekoracji i mieszanka korzennych przypraw

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie syropu: Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia.
  • Następnie przecedzić przyprawy przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Docisnąć tak, aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny.
  • Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop gotowy!
  • Zaparzyć kawę oraz ubić mleko.
  • Do kubków z gorącą kawą wlać syrop dyniowo-korzenny (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.