Karkówka w słoiku. Łatwy przepis na domową konserwę mięsną

kakrówka w słoiku
Autor: Shutterstock Aby zrobić karkówkę w słoiku, wystarczy mięso, przyprawy i trochę wolnego czasu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sklepowe półki uginają się od gotowych konserw mięsnych. Zamiast kupować, pyszną konserwę mięsną z karkówki można zrobić samodzielnie w domu. Pyszna, miękka i soczysta karkówka w słoiku to pomysł na zdrowszą wersję konserwy mięsnej. Poznajcie łatwy przepis na karkówkę w słoiku.

Karkówka w słoiku – składniki

Wśród produktów potrzebnych do zdobienia domowej konserwy mięsnej, czyli karkówki w słoiku, są proste i niedrogie. Na liście składników znalazło się więc mięso i popularne przyprawy. Aby zrobić doskonałą domową karkówkę w słoiku, należy przygotować:

  • karkówkę – mięso powinno być jak najświeższe i dobrej jakości
  • przyprawy – sól, granulowany czosnek, majeranek, nasiona kolendry, liście laurowe i ziele angielskie

Jak zrobić karkówkę w słoiku?

Przyrządzenie domowej karkówki w słoiku to prosty sposób na doskonałą wędlinę na kanapki lub mięsną przekąskę. Konserwę robi się łatwo w kilku prostych krokach. Najpierw należy pokroić mięso w większą kostkę i natrzeć je przyprawami. Wstawia się je do lodówki na 12 godzin, aby kawałki karkówki dobrze przeszyły smakiem i aromatem przypraw. Następnego dnia zamarynowane mięso przekłada się do czystych słoików. Warto dodać także liście laurowe i ziele angielskie. Mocno zakręcone słoiki trzeba zapasteryzować?

Jak pasteryzować konserwy mięsne?

Karkówkę w słoiku i inne konserwy mięsne należy zapasteryzować na mokro. Proces jest czasochłonny, ale niestety nie można go pominąć. Jak więc pasteryzować konserwy mięsne? Pasteryzację karkówki w słoiku można podzielić na kilka etapów:

  • 1. etap – pasteryzacja na mokro przez 5 godzin
  • 2. etap – ostudzenie garnka z konserwami
  • 3. etap – druga pasteryzacja na mokro przez 2 godziny
  • 4. etap – ostudzenie konserw mięsnych

Jak podawać karkówkę w słoiku?

Pyszna konserwa mięsna z karkówki to prosty przepis na domową wędlinę, która zastąpi szynkę czy polędwicę. Pysznie smakuje z chlebem lub bułeczkami. Idealnym dodatkiem są kiszone ogórki. Pysznie łączy się z tartym chrzanem, żurawiną czy ćwikłą.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg karkówki
  • 1 i 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżka majeranku (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski.
  • Wsypać sól, czosnek granulowany, kolendrę i majeranek. Dokłanie wymieszać, a następnie natrzeć kawałki mięsa przyprawami.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Kawałki mięsa przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Układać je dość ciasno do 3/4 wysokości słoików. Włożyć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Mocno zakręcić.
  • Słoiki z mięsem pasteryzować w garnku z wodą. Zagotować i gotować na średnim ogniu 5 godzin. Garnek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Następnego dnia ponownie zapasteryzować w wodzie przez 2 godziny.
  • Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, a po otwarciu wstawić do lodówki.
  • Podawać jako wędlinę z pieczywem i warzywami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej