Bułki na kefirze: prosty przepis na domowe bułeczki
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Bułki na kefirze każdy może przygotować sam, bo przepis na nie jest wyjątkowo nieskomplikowany, a smak - wyborny. Warto pokusić się o ich upieczenie na przykład w sobotni lub niedzielny poranek
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 460 g mąki pszennej
- 1 jajko (średnie)
- 300 ml kefiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek (może być również inny olej)
- łyżeczka soli (pełna)
- łyżeczka cukru
- 14 g świeżych drożdży lub około połowa opakowania drożdży suchych (instant)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W przypadku świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Do miseczki wkładamy drożdże, dodajemy trochę kefiru, cukru i mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby zaczęły pracować. W przypadku suchych dodajemy je od razu do mąki.
- Do dzieży miksera przekładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (około 3-4 minuty).
- Po wyrobieniu miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można je naciąć - jak kajzerki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Można posypać je makiem lub sezamem.
- Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.