Poprawia krążenie i zmniejsza obrzęki. Nalewka z kasztanów to naturalny lek

nalewka z kasztanów
Autor: Shutterstock Nalewka z kasztanów to tylko dwa składniki. Zadba o zdrowe stawy i poprawi krążenie.
łatwy
10 min
1

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na kasztany jest w pełni. Można je zbierać w parkach za darmo i wykorzystywać nie tylko do jesiennych dekoracji. Warto wiedzieć, że kasztany są bogate w cenne składniki odżywcze. Sprawdzą się więc jako składnik wielu przysmaków. Jednym z ich jest nalewka, która ma działanie lecznicze. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją stosować?

Czy jedzenie kasztanów jest zdrowe?

Mało kto wie, że kasztany zwierają substancje odżywcze i pozytywnie działają na zdrowie. Od stek lat wykorzystywane są w medycynie ludowej. Najwięcej cennych składników zawierają jeszcze niedojrzałe kasztany w łupinach. Na surowo są jednak trujące, dlatego znalazły zastosowanie w farmacji i kosmetyce.

Właściwości kasztanów

Kasztany są bogate w prozdrowotne substancje, takie jak kumaryny, flawonoidy, saponiny, fenolokwasy i garbniki. To właśnie one odpowiedzialne są za pozytywny wpływ na zdrowie. Kasztany poprawiają krążenie krwi i mają dobry wpływ na naczynia krwionośne. Wzmacniają je i zmniejszają ryzyko pojawienia się pajączków. Korzystnie działają na układ trawienny. Zapobiegają obrzękom, a także działają na skórę, zwalczając cellulit. Pomagają w leczeniu siniaków, krwiaków i odmrożeń. Kasztany mają działanie rozkurczowe i przeciwzapalne.

Na co jest dobra nalewka z kasztanów?

Nalewka z kasztanów ma wszechstronne zastosowanie. Stosuje się ją zewnętrznie i wewnętrznie. Jest pomocna w formie okładów na siniaki, obolałe miejsca i zmęczone nogi. Zniweluje ból mięśni i kręgosłupa. Kasztanówka poprawia krążenie krwi, zmniejsza obrzęki, działa przeciwzapalnie i dba o zdrowe stawy, zmniejszając bóle reumatyczne. Wspomoże leczenie żylaków.

Jak zrobić nalewkę z kasztanów?

Przepis na domową nalewkę z kasztanów jest bardzo prosty, ale żeby zacząć ją stosować należy poczekać dwa tygodnie. Pierwszym krokiem jest zebranie kasztanów. Powinny być w miarę duże, świeże i soczyste o błyszczącej skórce. Kasztany należy umyć i osuszyć, a następnie drobno posiekać. Przyda się bardzo ostry nóż. Posiekane kasztany przekłada się do słoika i wlewa wódkę. Słoik trzeba zakręcić i odstawić na dwa tygodnie. W tym czasie warto od czasu do czasu energicznie potrząsnąć słoikiem z kasztanami i wódką. Kiedy miną dwa tygodnie, nalewkę przecedza się przez drobne sitko i przelewa do szklanej buteleczki.

Jak stosować nalewkę z kasztanów?

Nalewkę z kasztanów należy stosować z umiarem. Zalecana dawka to 15 kropli. Dawkę można podzielić i pić 3 razy dziennie po pięć kropli. Można rozpuścić je w kieliszku wody. Kasztanówkę stosuje się również zewnętrznie do nacierania lub okładów.

Kasztanówki nie powinny stosować dzieci i młodzież. Nie jest wskazana także dla kobiet w ciąży i karmiących. Przed rozpoczęciem stosowania nalewki z kasztanów warto skonsultować się z lekarzem.

SKŁADNIKI

  • 10 kasztanów
  • 250 ml wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kasztany dokładnie umyć i osuszyć. Posiekać.
  • Posiekane kasztany przełożyć do słoika i wlać wódkę. Słoik zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Od czasu do czasu energicznie potrząsnąć słoikiem.
  • Po 2 tygodniach nalewkę przecedzić przez drobne sitko i przelać do szklanej butelki.
  • Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu jak spiżarnia lub kuchenna szafka.
Nalewki domowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej