Poprawia krążenie i zmniejsza obrzęki. Nalewka z kasztanów to naturalny lek
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na kasztany jest w pełni. Można je zbierać w parkach za darmo i wykorzystywać nie tylko do jesiennych dekoracji. Warto wiedzieć, że kasztany są bogate w cenne składniki odżywcze. Sprawdzą się więc jako składnik wielu przysmaków. Jednym z ich jest nalewka, która ma działanie lecznicze. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją stosować?
Czy jedzenie kasztanów jest zdrowe?
Mało kto wie, że kasztany zwierają substancje odżywcze i pozytywnie działają na zdrowie. Od stek lat wykorzystywane są w medycynie ludowej. Najwięcej cennych składników zawierają jeszcze niedojrzałe kasztany w łupinach. Na surowo są jednak trujące, dlatego znalazły zastosowanie w farmacji i kosmetyce.
Właściwości kasztanów
Kasztany są bogate w prozdrowotne substancje, takie jak kumaryny, flawonoidy, saponiny, fenolokwasy i garbniki. To właśnie one odpowiedzialne są za pozytywny wpływ na zdrowie. Kasztany poprawiają krążenie krwi i mają dobry wpływ na naczynia krwionośne. Wzmacniają je i zmniejszają ryzyko pojawienia się pajączków. Korzystnie działają na układ trawienny. Zapobiegają obrzękom, a także działają na skórę, zwalczając cellulit. Pomagają w leczeniu siniaków, krwiaków i odmrożeń. Kasztany mają działanie rozkurczowe i przeciwzapalne.
Na co jest dobra nalewka z kasztanów?
Nalewka z kasztanów ma wszechstronne zastosowanie. Stosuje się ją zewnętrznie i wewnętrznie. Jest pomocna w formie okładów na siniaki, obolałe miejsca i zmęczone nogi. Zniweluje ból mięśni i kręgosłupa. Kasztanówka poprawia krążenie krwi, zmniejsza obrzęki, działa przeciwzapalnie i dba o zdrowe stawy, zmniejszając bóle reumatyczne. Wspomoże leczenie żylaków.
Jak zrobić nalewkę z kasztanów?
Przepis na domową nalewkę z kasztanów jest bardzo prosty, ale żeby zacząć ją stosować należy poczekać dwa tygodnie. Pierwszym krokiem jest zebranie kasztanów. Powinny być w miarę duże, świeże i soczyste o błyszczącej skórce. Kasztany należy umyć i osuszyć, a następnie drobno posiekać. Przyda się bardzo ostry nóż. Posiekane kasztany przekłada się do słoika i wlewa wódkę. Słoik trzeba zakręcić i odstawić na dwa tygodnie. W tym czasie warto od czasu do czasu energicznie potrząsnąć słoikiem z kasztanami i wódką. Kiedy miną dwa tygodnie, nalewkę przecedza się przez drobne sitko i przelewa do szklanej buteleczki.
Jak stosować nalewkę z kasztanów?
Nalewkę z kasztanów należy stosować z umiarem. Zalecana dawka to 15 kropli. Dawkę można podzielić i pić 3 razy dziennie po pięć kropli. Można rozpuścić je w kieliszku wody. Kasztanówkę stosuje się również zewnętrznie do nacierania lub okładów.
Kasztanówki nie powinny stosować dzieci i młodzież. Nie jest wskazana także dla kobiet w ciąży i karmiących. Przed rozpoczęciem stosowania nalewki z kasztanów warto skonsultować się z lekarzem.
SKŁADNIKI
- 10 kasztanów
- 250 ml wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kasztany dokładnie umyć i osuszyć. Posiekać.
- Posiekane kasztany przełożyć do słoika i wlać wódkę. Słoik zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Od czasu do czasu energicznie potrząsnąć słoikiem.
- Po 2 tygodniach nalewkę przecedzić przez drobne sitko i przelać do szklanej butelki.
- Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu jak spiżarnia lub kuchenna szafka.