
Pijany dżemik
Najprostszą rzeczą, jaką można zrobić z owoców ponalewkowych, jest „pijany dżemik”. Odparowane z alkoholu owoce wciąż zachowują jego posmak. Pijane dżemiki świetnie nadają się do wszelkich ciast.
Oto przepis

Lekki deser z pianką
Jeśli mamy pod ręką resztki ciastek (kruchych, herbatników, biszkoptów itp.), białka pozostałe z przyrządzania innych wypieków oraz owoce z nalewek i świeże owoce sezonowe, to czeka nas mała deserowa uczta.
Oto przepis

Czarna konfitura z pijanych zielonych orzechów włoskich
Robisz orzechówkę? To jedna z pyszniejszych nalewek, w dodatku mająca kojący wpływ na żołądek. Z owoców, które zostaną po maceracji, można zrobić czarną konfiturę. Jest bardzo słodka, dlatego świetnie nadaje się do wafli, niesłodkich ciast kruchych i francuskich.
Oto przepis

Wyborny keks z orzechami z nalewki krzyżackiej orzechowej
Ten keks z dodatkiem orzechów włoskich z nalewki orzechowej krzyżackiej zachwyci każdego.
Oto przepis

Soczysta perliczka z nadzieniem z owoców ponalewkowych
Mięso z perliczki jest chude, dlatego łatwo je wysuszyć w czasie pieczenia. Z tym przepisem pieczona perliczka uda się perfekcyjnie. Dzięki ostrzykaniu mięsa masłem klarowanym i nafaszerowaniu tuszki owocami z mirabelkówki, pieczeń będzie soczysta i aromatyczna.

Królik w cydrze i lubczyku macerowany w skórkach z limoncello
Skórki pozostałe z limoncello doskonale nadają się do macerowania mięsa. W marynowanym skórkami limoncello króliku w cydrze i lubczyku można się po prostu zakochać.
Oto przepis

Trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy w słoiczku
Na letnie dni nie ma jak schodzony deser. Co powiecie na trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy?
Oto przepis

Upojny tort wiśniowy
Robicie wiśniówkę? Wspaniale! Z owocami z tej nalewki można stworzyć spektakularny i upojny tort wiśniowy. To deser dla dorosłych.
Oto przepis

Pleśniak z pijanym dżemikiem
Ciastem, do którego idealnie pasuje pijany dżemik, jest z pewnością pleśniak.
Oto przepis

Pierś z kaczki w nalewkowych mirabelkach
Spektakularnym i wyszukanym daniem jest pierś z kaczki w mirabelkach, które się macerowały w nalewie do mirabelkówki. To danie zachwyci każdego soczystością i nalewkową glazurą na skórce kaczej piersi.
Oto przepis

Kotleciki jagnięce macerowane w mięcie i skórkach z limoncello
Jeśli nie macie przekonania do jagnięciny, to ten przepis Wam udowodni, jak pyszne i soczyste jest to mięso.
Oto przepis

Wątróbka z sosem porzeczkowym
Z tym sosem – na bazie porzeczek ze smorodinówki – nawet zwykła wątróbka stanie się wyszukanym daniem.
Oto przepis