Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pijany dżemik

Pijany dżemik

Najprostszą rzeczą, jaką można zrobić z owoców ponalewkowych, jest „pijany dżemik”. Odparowane z alkoholu owoce wciąż zachowują jego posmak. Pijane dżemiki świetnie nadają się do wszelkich ciast.

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Lekki deser z pianką

Lekki deser z pianką

Jeśli mamy pod ręką resztki ciastek (kruchych, herbatników, biszkoptów itp.), białka pozostałe z przyrządzania innych wypieków oraz owoce z nalewek i świeże owoce sezonowe, to czeka nas mała deserowa uczta.

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czarna konfitura z pijanych zielonych orzechów włoskich

Czarna konfitura z pijanych zielonych orzechów włoskich

Robisz orzechówkę? To jedna z pyszniejszych nalewek, w dodatku mająca kojący wpływ na żołądek. Z owoców, które zostaną po maceracji, można zrobić czarną konfiturę. Jest bardzo słodka, dlatego świetnie nadaje się do wafli, niesłodkich ciast kruchych i francuskich.

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wyborny keks z orzechami z nalewki krzyżackiej orzechowej

Wyborny keks z orzechami z nalewki krzyżackiej orzechowej

Ten keks z dodatkiem orzechów włoskich z nalewki orzechowej krzyżackiej zachwyci każdego.

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Soczysta perliczka z nadzieniem z owoców ponalewkowych

Soczysta perliczka z nadzieniem z owoców ponalewkowych

Mięso z perliczki jest chude, dlatego łatwo je wysuszyć w czasie pieczenia. Z tym przepisem pieczona perliczka uda się perfekcyjnie. Dzięki ostrzykaniu mięsa masłem klarowanym i nafaszerowaniu tuszki owocami z mirabelkówki, pieczeń będzie soczysta i aromatyczna.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Królik w cydrze i lubczyku macerowany w skórkach z limoncello

Królik w cydrze i lubczyku macerowany w skórkach z limoncello

Skórki pozostałe z limoncello doskonale nadają się do macerowania mięsa. W marynowanym skórkami limoncello króliku w cydrze i lubczyku można się po prostu zakochać.

Oto przepis

Źródło: Shutterdtock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy w słoiczku

Trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy w słoiczku

Na letnie dni nie ma jak schodzony deser. Co powiecie na trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy? 

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Upojny tort wiśniowy

Upojny tort wiśniowy

Robicie wiśniówkę? Wspaniale! Z owocami z tej nalewki można stworzyć spektakularny i upojny tort wiśniowy. To deser dla dorosłych.

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pleśniak z pijanym dżemikiem

Pleśniak z pijanym dżemikiem

Ciastem, do którego idealnie pasuje pijany dżemik, jest z pewnością pleśniak. 

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pierś z kaczki w nalewkowych mirabelkach

Pierś z kaczki w nalewkowych mirabelkach

Spektakularnym i wyszukanym daniem jest pierś z kaczki w mirabelkach, które się macerowały w nalewie do mirabelkówki. To danie zachwyci każdego soczystością i nalewkową glazurą na skórce kaczej piersi. 

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kotleciki jagnięce macerowane w mięcie i skórkach z limoncello

Kotleciki jagnięce macerowane w mięcie i skórkach z limoncello

Jeśli nie macie przekonania do jagnięciny, to ten przepis Wam udowodni, jak pyszne i soczyste jest to mięso.

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wątróbka z sosem porzeczkowym

Wątróbka z sosem porzeczkowym

Z tym sosem – na bazie porzeczek ze smorodinówki – nawet zwykła wątróbka stanie się wyszukanym daniem.

Oto przepis

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Nastaw pigwowcówki
deser
Czarna konfitura
Keks
perliczka
Królik
Deser sernikowy
Tort wiśniowy
Pleśniak
Pierś z kaczki
Kotleciki jagnięce
Wątróbka z wyrafinowanym sosem z porzeczek nalewkowych
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email