Pierś z kaczki w nalewkowych mirabelkach – spektakularnie i wykwintnie

Peirś z kaczki
Autor: Shutterstock Smak mięsa z kaczki doskonale się komponuje z kwaśnymi owocami – mirabelka, zwłaszcza z nalewki, to strzał w kulinarną dziesiątkę
łatwy
50 min
4

Chcesz zachwycić biesiadników nietuzinkowym daniem? To może pierś kaczki glazurowana nalewką z mirabelek? Będzie pysznie i wykwintnie.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kaczki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • skórki z limoncello albo z ekologicznej cytryny (zwykła się nie nadaje do spożycia)
  • 2–3 łyżeczki mirabelkówki (może być sam likier z mirabelek)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli na piersi kaczej zostały jakieś pozostałości piór, to najlepiej wyskubać je za pomocą pensety.
  • Skórę piersi nacinamy w poprzek. Solimy, posypujemy pieprzem i nacieramy majerankiem – tylko stronę mięsa.
  • Piersi z kaczki kładziemy na patelni – skórką ku dołowi. Na bardzo małym ogniu wytapiamy tłuszcz – im dłużej, tym zostanie cieńsza i chrupiąca skórka. Wytopiony tłuszcz sukcesywnie zlewamy do słoika.
  • Gdy uznamy, że skóra z kaczki jest już należycie wytopiona i rumiana, przekręcamy pierś na drugą stronę. Opiekamy tylko tyle, by zamknąć pory mięsa.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część wytopionego tłuszczu. Resztę możemy z powodzeniem wykorzystać do smażenia – to przecież jeden z najlepszych i najzdrowszych (obok smalcu z gęsi i masła klarowanego) tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
  • Przekładamy mięso – skórą do góry – do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wtykamy skórkę z limoncello. Naokoło piersi układamy wypestkowane owoce z nalewki mirabelkówki.
  • Wkładamy naczynie z kaczką (z przykryciem) do nagrzanego do ok. 200–230ºC piekarnika i pieczemy ok. 15–20 minut.
  • Ściągamy przykrycie i polewamy skórkę kaczki odrobiną nalewki z mirabelki. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut – tak długo, aby uzyskać pożądany przez nas stopień wypieczenia mięsa.
  • Pierś glazurowaną nalewką z mirabelek, polaną powstałym w czasie pieczenia sosem i duszonymi owocami podajemy pokrojoną w grube plastry, najlepiej w towarzystwie pieczonych młodych ziemniaków i surówki, np. rukoli z pomidorem i ogórkiem kiszonym.
Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej