13 przepisów na młode ziemniaki - co zrobić z młodych ziemniaków?
Młode ziemniaki gotowane, podane ze skwarkami lub masłem i dużą ilością koperku to zawsze hit. Wielu z nas wystarczy do tego zsiadłe mleko, by osiągnąć pełnię kulinarnego szczęścia - mnie też :) Gdy jednak chcecie do cna wykorzystać kulinarny potencjał młodych kartofelków - sprawdźcie niżej, co możecie jeszcze z nich zrobić.
Młode ziemniaki mają niepowtarzalny smak i konsystencję - są słodkawe i delikatne, mięciutkie po ugotowaniu, nie rozsypują się zazwyczaj, doskonale komponują się też z bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami. Ja uwielbiam takie niewielkie, nieco większe od orzechów włoskich, tylko umyte szczotką, nie oskrobane z resztek skórki, polane skwarkami i posypane wonnym świeżym koperkiem. Do tego zsiadłe mleko i obiad gotowy. Jednak nawet przyrządzone w tej cudownie prostej formie, młode ziemniaki mogą się znudzić. Jak możemy przygotować młode ziemniaki, by zachwycały nas swoim smakiem? Oto garść pomysłów!