Czy ziemniaki tuczą? Zrezygnuj z tego dodatku, a twoja sylwetka nie ucierpi
Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do dań głównych oraz składnikiem wielu potraw. Jednak krążące mity o ich negatywnym wpływie na masę ciała sprawiają, że jemy ich coraz mniej. Nic bardziej mylnego. Obalamy mity o ziemniakach.
Spis treści
- Czy ziemniaki tuczą?
- Czy ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny?
- Co zawierają ziemniaki?
- Przepisy na ziemniaki
Czy ziemniaki tuczą?
Ta fałszywa opinia wciąż jest powielana. Chociaż ziemniaki zaliczane są do produktów wysokokalorycznych, ich wartość energetyczna nie jest zbyt duża. Jeden średni ziemniak to tylko 60 kalorii. Porcja ugotowanego w woreczku ryżu to prawie 500 kalorii. Taką wartość ma pół kilograma ziemniaków, czyli pięć, sześć sztuk. Ziemniaki wcale nie są kaloryczne i nie tuczą.
Przekonanie, że ziemniaki są odpowiedzialne za wzrost masy ciała, powstało na podstawie sposobów podawania. Zazwyczaj gotowane ziemniaki serwuje się w towarzystwie gęstych sosów przyrządzanych na bazie tłustych produktów. Wystarczy zrezygnować z tego dodatku, aby obiad był o wiele mniej kaloryczny.
Ziemniaki są też składnikiem różnych potraw, które same w sobie są tłuste i kaloryczne. Smażone placki ziemniaczane mają dwa razy więcej kalorii niż identyczna porcja ugotowana w wodzie, frytki z piekarnika to trzy razy ekstra, a smażone w głębokim oleju – aż cztery. Warto więc zastanowić się, którą opcję wybrać.
Czy ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny?
Istnieją opinie, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny. IG ugotowanych w wodzie kartofli wynosi 78, więc zalicza się je produktów o wysokim indeksie, który zaczyna się od wartości 70. Dietetyce obalają ten mit w prosty sposób. Aby zmniejszyć IG ziemniaków, wystarczy po ugotowaniu ochłodzić je, a zmiany biochemiczne sprawią, że powstanie trudniejsza do strawienia skrobia. Dzięki temu IG spadnie, a skoki glukozy we krwi nie będą tak szybkie. Indeks glikemiczny ugotowanych i ostudzonych ziemniaków może spaść nawet do 54.
Co zawierają ziemniaki?
Ziemniaki są bogate w wiele pozytywnie wpływających na organizm składników odżywczych. To dobre źródło skrobi i białka roślinnego oraz witamin C, A, E i z grupy B, a zwłaszcza B6, która opowiedziana jest za prawidłowe funkcjonalnie układu krwionośnego i nerwowego. Zawierają magnez, wapń, cynk i żelazo oraz potas, którego w ziemniakach jest więcej niż w bananach i pomidorach. Dietetycy radzą, że aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, najlepiej gotować ziemniaki w mundurach, czyli bez obierania ze skórki.
Przepisy na ziemniaki
- Jak gotować ziemniaki - obrane albo w mundurkach?
- Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami: chrupiące, maślane i pyszne
- Młode ziemniaki po kanaryjsku duszone w solance
- Ziemniaki pieczone po australijsku
- Pieczone ziemniaki w curry: fenomenalny dodatek do obiadu
- Ziemniaki zapiekane z kefirem: niesamowicie pyszne i takie proste
- Ziemniaki pieczone z papryką i kaparami: ten przepis nie ma sobie równych
- Ziemniaki z cytryną i pomidorami - proste i pyszne danie w greckim stylu