Pieczone ziemniaki w curry: fenomenalny dodatek do obiadu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pieczone ziemniaki w przyprawie curry to fenomenalny dodatek do obiadu. Dzięki dodatkowi kurkumy są wyjątkowo złociste. Są także aromatyczne i pyszne. Najlepiej smakują z pieczenią wieprzową. W naszej redakcji ziemniaki pieczone w curry znikają w oka mgnieniu. Spróbuj także ty!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 do 10 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych na małe kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki przyprawy curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200℃.
- Ziemniaki umieść w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj sól i kurkumę, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Kurkuma nada im piękny złoty odcień.
- Odcedź ziemniaki i przełóż je do brytfanny lub naczynia do zapiekania.
- Dodaj do ziemniaków olej, pokrojoną cebulę i przyprawę curry. Wymieszaj dokładnie.
- Wstaw do piekarnika na 30–40 minut, aby ziemniaki ładnie się zrumieniły.