Ziemniaki zapiekane z kefirem: niesamowicie pyszne i takie proste

2021-03-29
Ziemniaki zapiekane z kefirem: niesamowicie pyszne i takie proste
Autor: Shutterstock Ziemniaczane talarki zapiekane z kefirem i tartym serem to pyszne i proste danie obiadowe
łatwy
15 min
4

Ziemniaki zapiekane z kefirem są niesamowicie pyszne i takie proste w przygotowaniu. Cała tajemnica w dodatku kefiru. Kefir powinien być łagodny w smaku, niezbyt kwaśny. Jeśli kefir jest bardzo kwaśny, należy rozmieszać go pół na pół z wodą. Inaczej ziemniaki będą „głąbowate” w smaku i będą się dłużej piekły. Zamiast kefiru można również wykorzystać maślankę. 

Jak nie marnować jedzenia po świętach? Oto zgrzewanie próżniowe >>>

Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej odmiany przeznaczonej do pieczenia
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 150-200 g sera żółtego, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na półtalarki. Czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę razem z czosnkiem.
  • Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie talarki.
  • Do formy włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, 2/3 startego sera, posolić i popieprzyć do smaku. Wlać kefir i wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Wstawić formę z ziemniakami do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 30-35 minut, następnie wyjąć, posypać reszta sera i zapiekać jeszcze przez 15 minut.