Ziemniaki zapiekane z kefirem: niesamowicie pyszne i takie proste
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ziemniaki zapiekane z kefirem są niesamowicie pyszne i takie proste w przygotowaniu. Cała tajemnica w dodatku kefiru. Kefir powinien być łagodny w smaku, niezbyt kwaśny. Jeśli kefir jest bardzo kwaśny, należy rozmieszać go pół na pół z wodą. Inaczej ziemniaki będą „głąbowate” w smaku i będą się dłużej piekły. Zamiast kefiru można również wykorzystać maślankę.
Jak nie marnować jedzenia po świętach? Oto zgrzewanie próżniowe >>>
Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków, najlepiej odmiany przeznaczonej do pieczenia
- 500 ml kefiru lub maślanki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 150-200 g sera żółtego, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na półtalarki. Czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę razem z czosnkiem.
- Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie talarki.
- Do formy włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, 2/3 startego sera, posolić i popieprzyć do smaku. Wlać kefir i wszystko razem dobrze wymieszać.
- Wstawić formę z ziemniakami do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 30-35 minut, następnie wyjąć, posypać reszta sera i zapiekać jeszcze przez 15 minut.