Ziemniaki z cytryną i pomidorami - proste i pyszne danie w greckim stylu

Ziemniaki z cytryną i pomidorami
Autor: Shutterstock Ziemniaki z cytryną i pomidorami opruszone serem feta.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ziemniaki z cytryną i pomidorami do pyszny warzywny gulasz w greckim stylu. Świetnie na samodzielne tanie danie dla singla lub dodatek do obiadu dla rodziny. Znakomicie sprawdza się na ciepłą kolację lub szybki domowy lunch. Ziemniaki uduszone z pomidorami są mięciutkie i aromatyczne, zdecydowanie warte spróbowania.

SKŁADNIKI

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku

    1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry

    50 g fety
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać pokroić w niezbyt drobne cząstki, dokładnie opłukać, a następnie osuszyć.
  • W garnku o grubym dnie lub dużej patelni podgrzać oliwę na średnim ogniu, wrzucić na nią ziemniaki i smażyć kilka minut.
  • Po około 5 minutach dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i kolendrę, wlać pomidory.
  • Ziemniaki dusić ok 20 minut pod przykryciem na niedużym ogniu, aż będą miękkie.
  • Zdjąć z ognia, dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać.
  • Podawać delikatnie skropione oliwą i posypane pokruszoną fetą. Można udekorować siekaną zieleniną.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

W GALERII znajdziesz garść przepisów na pyszne i szybkie dania jednogarnkowe

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej