Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami: chrupiące, maślane i pyszne

Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami: chrupiące, maślane i pyszne
Autor: Shutterstock Pieczone ziemniaki to najlepszy pokarm dla ciała i duszy
łatwy
15 min
4

Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami są chrupiące, maślane i niesamowicie pyszne. Zabieg dwukrotnego pieczenia pozwala uzyskać kruche w środku i chrupkie z zewnątrz kartofle. Oto najlepszy przepis na pyry z chrupiącą skórką!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła lub masła roślinnego
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przeciąć na pół.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem. Skropić 2 łyżkami oliwy. Posypać solą i pieprzem. Na blasze ułożyć przecięciem do dołu ziemniaki (tak jak pokazano na zdjęciu na górze przepisu). 
  • Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 220°C. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości i gatunku ziemniaków. Piec do czasu, gdy będzie można w ziemniak swobodnie wbić widelec. 
  • W czasie gdy ziemniaki się pieką czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek i koperek posiekać drobno. 
  • Miękkie masło utrzeć z 1 łyżką oliwy. Dodać czosnek i zioła, dokładnie wymieszać. 
  • Gdy ziemniaki są już upieczone, wyjąć blachę z piekarnika. Dodać masło ziołowe i wymieszać ziemniaki z masłem na blasze za pomocą do dwóch łyżek. 
  • Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec jeszcze 5-7 minut. Gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej