Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami: chrupiące, maślane i pyszne
2021-12-29
łatwy
15 min
4
Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami są chrupiące, maślane i niesamowicie pyszne. Zabieg dwukrotnego pieczenia pozwala uzyskać kruche w środku i chrupkie z zewnątrz kartofle. Oto najlepszy przepis na pyry z chrupiącą skórką!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła lub masła roślinnego
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki przeciąć na pół.
- Blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem. Skropić 2 łyżkami oliwy. Posypać solą i pieprzem. Na blasze ułożyć przecięciem do dołu ziemniaki (tak jak pokazano na zdjęciu na górze przepisu).
- Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 220°C. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości i gatunku ziemniaków. Piec do czasu, gdy będzie można w ziemniak swobodnie wbić widelec.
- W czasie gdy ziemniaki się pieką czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek i koperek posiekać drobno.
- Miękkie masło utrzeć z 1 łyżką oliwy. Dodać czosnek i zioła, dokładnie wymieszać.
- Gdy ziemniaki są już upieczone, wyjąć blachę z piekarnika. Dodać masło ziołowe i wymieszać ziemniaki z masłem na blasze za pomocą do dwóch łyżek.
- Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec jeszcze 5-7 minut. Gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?