Ziemniaki pieczone po australijsku

2021-03-29
Ziemniaki pieczone po australijsku
Autor: Shutterstock Do pieczonych ziemniaków po australijsku podaje się śmietanę z ziołami: szczypiorkiem, miętą lub tymiankiem. 
łatwy
20 min
4

Ziemniaki pieczone po australijsku zaskakują świeżym smakiem. To proste danie dzięki dodatkowi śmietany z ziołami zyskuje nowy wymiar. Jak je przygotować? To proste. Wypróbujcie przepis na pieczone ziemniaki z ziołową śmietaną i cieszcie się ich smakiem podczas rodzinnych spotkań. 

SKŁADNIKI

  • 12 średnich młodych ziemniaków
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 gałązka mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 ml gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować. Ugotować w mundurkach do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić, odparować.
  • Miętę i szczypiorek posiekać, dodać do śmietany (trochę szczypiorku odłożyć). Czosnek przecisnąć przez praskę do śmietany. Wymieszać, doprawić solą i sokiem z cytryny.
  • Ziemniaki ułożyć na blasze, rozgnieść i posmarować oliwą. Piec 15-20 minut w 220°C.
  • Ziemniaki przełoży na talerze. Na każdy nałożyć po łyżce śmietany i posypać szczypiorkiem.