Ziemniaki pieczone po australijsku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ziemniaki pieczone po australijsku zaskakują świeżym smakiem. To proste danie dzięki dodatkowi śmietany z ziołami zyskuje nowy wymiar. Jak je przygotować? To proste. Wypróbujcie przepis na pieczone ziemniaki z ziołową śmietaną i cieszcie się ich smakiem podczas rodzinnych spotkań.
SKŁADNIKI
- 12 średnich młodych ziemniaków
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 1 gałązka mięty
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 ml gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- sól
- sok z cytryny
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować. Ugotować w mundurkach do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić, odparować.
- Miętę i szczypiorek posiekać, dodać do śmietany (trochę szczypiorku odłożyć). Czosnek przecisnąć przez praskę do śmietany. Wymieszać, doprawić solą i sokiem z cytryny.
- Ziemniaki ułożyć na blasze, rozgnieść i posmarować oliwą. Piec 15-20 minut w 220°C.
- Ziemniaki przełoży na talerze. Na każdy nałożyć po łyżce śmietany i posypać szczypiorkiem.