Młode ziemniaki po kanaryjsku duszone w solance
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Papas arrugadas to niezwykle popularne danie na Wyspach Kanaryjskich, podawane z przepysznymi czerwonymi i zielonymi sosami mojo oraz kremowym sosem aioli. Młode ziemniaki po kanaryjsku duszone w solance to również pyszny dodatek do innych dań. Wypróbuj koniecznie!
Niezależnie od tego, czy ziemniaki po kanaryjsku zjesz samodzielnie z wcześniej wspomnianymi sosami, czy użyjesz ich jako przyjemnego dodatku do pieczonego kurczaka, pokochasz kanaryjskie ziemniaki, jak tysiące ludzie odwiedzających te piękne wyspy. A kiedy przekonasz się, jak szybko, łatwo i tanio można je zrobić w domu – będziesz je podawać do każdego posiłku!
Co to znaczy ziemniaki po kanaryjsku?
„Papas arrugadas” dosłownie przetłumaczone na polski to „pomarszczone ziemniaki” lub „zwiędnięte ziemniaki”. Nikt o zdrowych zmysłach nie zamówiłby tego w restauracji, więc nazywa się je „kanaryjskimi ziemniakami”. Jeśli spotkasz się z takim hasłem w krzyżówce, to już teraz wiesz, co wpisać w kratki diagramu.
Jak ugotować ziemniaki kanaryjskie?
Jeśli kiedykolwiek jadłaś lub jadłeś ziemniaki kanaryjskie, prawdopodobnie myślisz, że są tak proste w przygotowaniu, że nie potrzebujesz przepisu. Wrzucisz je do rondla z odrobiną wody i soli i możesz już iść, prawda? Niezupełnie… Sztuką przygotowania najlepszych kanaryjskich ziemniaków polega na uzyskaniu idealnego stosunku wody do soli. Dzięki odpowiedniemu stężeniu solanki ugotowane w niej ziemniaki będą cudownie słone. Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku. A jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś, nie kosztowałeś, ziemniaków po kanaryjsku, to spróbuj jak najszybciej i podziel się z nami swoją opinią, komentując na dole strony. Będziemy Ci wdzięczne za każdą uwagę.
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków kanaryjskich lub młodych ziemniaków średniej wielkości
- 500 ml wody
- 5 łyżek soli morskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie wyszoruj każdy z ziemniaków i umieść je w dużym rondlu pełnym wody na dużym ogniu.
- Gdy woda się zagotuje, dodaj sól. Nałóż pokrywkę na patelnię, zmniejsz ogień do średniego i gotuj ziemniaki przez 20-25 minut. Sprawdzaj ziemniaki co 5 minut i mieszaj.
- Kiedy wydaje Ci się, że ziemniaki są ugotowane, ostrożnie nakłuj je czubkiem noża, aby się upewnić. Jeśli jest w pełni ugotowany, nie będzie stawiał oporu
- Wylej wodę z rondla i wyłącz ogień. Pozostaw rondel z ziemniakami na gorącym palniku. Niech ziemniaki wyschną. Kiedy skórka na ziemniakach pomarszczy się i pokryje kryształkami soli, bulwy są gotowe do jedzenia.