Upojny tort wiśniowy z owocami z nalewki
2022-06-12
średni
60 min
10
Ten tort jest rzeczywiście upojny – oczywiście za sprawą wiśni z nalewki. Dlatego to zdecydowanie deser dla dorosłych.
Do ciasta na ten tort wiśniowy nie wykorzystujemy całych jajek – wystarczą same białka.
Do przełożenia warstw tortu możemy użyć wiśni z kompotu – ja proponuję użyć wydrylowanych wiśni z nalewki. Gdy dodatkowo będą wilgotne, to sprawią, że ciasto będzie od nich naponczowane. Jeśli uznamy, że wiśnie są zbyt mocno przesiąknięte alkoholem, możemy je zmieszać z dżemem wiśniowym lub wiśniami z kompotu.
SKŁADNIKI
- białka z 6 jajek
- 300 g cukru pudru
- 150 g mąki tortowej
- 1 l śmietany kremówki
- ok. 150 g wydrylowanych wiśni z nalewki
- łyżka wiśniówki
- 100 g czekolady
- galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 1,25 szkl. wody)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Białka ubić na sztywno z 200 g cukru i szczyptą soli.
- Mąkę przesiać i wymieszać z roztopioną czekoladą.
- Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą okrągłej formy.
- Włożyć do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180–200ºC i piec przez 30–35 minut.
- Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Wystudzone ciasto przekroić (najlepiej następnego dnia) na trzy części.
- Masa śmietanowa: Przygotować galaretkę – użyć do niej 1,25 szkl. wody. Schłodzić.
- Śmietanę podzielić na 2 części. Jedną połowę ubić z pozostałym cukrem.
- Do śmietanowej masy dodać łyżkę wiśniówki, tężejącą galaretkę oraz drugą połowę śmietany. Schłodzić.
- Masę śmietanową podzielić sobie na 3 części.
- Komponowanie tortu: Na dolny krążek tortu poukładać wilgotne wydrylowane wiśnie z nalewki. Przykryć je masą śmietanową i drugim krążkiem ciasta. Powtórzyć czynność z drugim krążkiem ciasta.
- Wierzchni krążek wraz z bokami tortu posmarować resztą masy śmietanowej. Oprószyć wiórkami czekolady.
- Schładzać co najmniej przez 2 godziny przed podaniem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?