Upojny tort wiśniowy z owocami z nalewki

Tort wiśniowy
Autor: Shutterstock Tort wiśniowy z dodatkiem wiśni z nalewki to rzeczywiście upojny deser
średni
60 min
10

Ten tort jest rzeczywiście upojny – oczywiście za sprawą wiśni z nalewki. Dlatego to zdecydowanie deser dla dorosłych.

Do ciasta na ten tort wiśniowy nie wykorzystujemy całych jajek – wystarczą same białka.

Do przełożenia warstw tortu możemy użyć wiśni z kompotu – ja proponuję użyć wydrylowanych wiśni z nalewki. Gdy dodatkowo będą wilgotne, to sprawią, że ciasto będzie od nich naponczowane. Jeśli uznamy, że wiśnie są zbyt mocno przesiąknięte alkoholem, możemy je zmieszać z dżemem wiśniowym lub wiśniami z kompotu.

SKŁADNIKI

  • białka z 6 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 l śmietany kremówki
  • ok. 150 g wydrylowanych wiśni z nalewki
  • łyżka wiśniówki
  • 100 g czekolady
  • galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 1,25 szkl. wody)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Białka ubić na sztywno z 200 g cukru i szczyptą soli.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z roztopioną czekoladą.
  • Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą okrągłej formy.
  • Włożyć do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180–200ºC i piec przez 30–35 minut.
  • Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Wystudzone ciasto przekroić (najlepiej następnego dnia) na trzy części.
  • Masa śmietanowa: Przygotować galaretkę – użyć do niej 1,25 szkl. wody. Schłodzić.
  • Śmietanę podzielić na 2 części. Jedną połowę ubić z pozostałym cukrem.
  • Do śmietanowej masy dodać łyżkę wiśniówki, tężejącą galaretkę oraz drugą połowę śmietany. Schłodzić.
  • Masę śmietanową podzielić sobie na 3 części.
  • Komponowanie tortu: Na dolny krążek tortu poukładać wilgotne wydrylowane wiśnie z nalewki. Przykryć je masą śmietanową i drugim krążkiem ciasta. Powtórzyć czynność z drugim krążkiem ciasta.
  • Wierzchni krążek wraz z bokami tortu posmarować resztą masy śmietanowej. Oprószyć wiórkami czekolady.
  • Schładzać co najmniej przez 2 godziny przed podaniem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej