Pleśniak z dżemem z owoców ponalewkowych

Pleśniak z dżemem z owoców po nalewkowych
Autor: Shutteratock Do pleśniaka idealnie nadają się dżemy z owoców z nalewek
łatwy
60 min
6

Do tego ciasta lubię mieszać dżemy ponalewkowe z kwaśnych owoców ze słodszymi. Najchętniej wykorzystuję mirabelkę z pigwowcem, do których dodaję tradycyjny dżem z porzeczki czarnej. Ponalewkowa kwaskowość nadzienia fantastycznie komponuje się ze słodkością górnej warstwy ciasta, którą tworzy beza, i z nieco bardziej gorzką warstwą kakaową.

Do tego ciasta lubię mieszać dżemy ponalewkowe z kwaśnych owoców ze słodszymi. Najchętniej wykorzystuję mirabelkę z pigwowcem, do których dodaję tradycyjny dżem z porzeczki czarnej. Ponalewkowa kwaskowość nadzienia fantastycznie komponuje się z pozostałymi warstwami ciasta – słodkością bezy i nieco gorzkawą warstwą kakaową.

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 3 szkl. mąki
  • ⅔ szkl. cukru + szkl. do białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem z owoców ponalewkowych (jeśli nie mamy, tradycyjny dżem, np. z czarnej porzeczki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagniatamy szybko ciasto z masła, cukru, mąki i proszku. Dzielimy je na dwie części w stosunku 2:1, formując z nich kule.
  • Do mniejszej porcji dodajemy przesiane kakao.
  • Obie kule ciasta wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę (lub na całą noc, gdy ciasto robimy wieczorem), by stwardniało.
  • Przed ułożeniem ciasta na blasze ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i przesianą mąkę ziemniaczaną. Ponownie ubijamy na sztywną i lśniącą pianę.
  • Na blasze (26 cm x 21 cm) układamy kolejne warstwy pleśniaka: na dół kroimy grube plastry jasnego ciasta, na nie kładziemy dżem, następnie startą na tarce o grubych oczkach kakaową część ciasta. Ostatnią warstwę stanowi piana z białek. Jeśli pozostało nam trochę jasnego ciasta, to możemy zetrzeć je i ułożyć na pianie.
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180–200ºC przez 40–50 minut (aż na wierzchu zrobi się beza).
Beszamel - kakao
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej