Pleśniak z dżemem z owoców ponalewkowych
2022-05-30
łatwy
60 min
6
Do tego ciasta lubię mieszać dżemy ponalewkowe z kwaśnych owoców ze słodszymi. Najchętniej wykorzystuję mirabelkę z pigwowcem, do których dodaję tradycyjny dżem z porzeczki czarnej. Ponalewkowa kwaskowość nadzienia fantastycznie komponuje się ze słodkością górnej warstwy ciasta, którą tworzy beza, i z nieco bardziej gorzką warstwą kakaową.
Do tego ciasta lubię mieszać dżemy ponalewkowe z kwaśnych owoców ze słodszymi. Najchętniej wykorzystuję mirabelkę z pigwowcem, do których dodaję tradycyjny dżem z porzeczki czarnej. Ponalewkowa kwaskowość nadzienia fantastycznie komponuje się z pozostałymi warstwami ciasta – słodkością bezy i nieco gorzkawą warstwą kakaową.
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 3 szkl. mąki
- ⅔ szkl. cukru + szkl. do białek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem z owoców ponalewkowych (jeśli nie mamy, tradycyjny dżem, np. z czarnej porzeczki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagniatamy szybko ciasto z masła, cukru, mąki i proszku. Dzielimy je na dwie części w stosunku 2:1, formując z nich kule.
- Do mniejszej porcji dodajemy przesiane kakao.
- Obie kule ciasta wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę (lub na całą noc, gdy ciasto robimy wieczorem), by stwardniało.
- Przed ułożeniem ciasta na blasze ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i przesianą mąkę ziemniaczaną. Ponownie ubijamy na sztywną i lśniącą pianę.
- Na blasze (26 cm x 21 cm) układamy kolejne warstwy pleśniaka: na dół kroimy grube plastry jasnego ciasta, na nie kładziemy dżem, następnie startą na tarce o grubych oczkach kakaową część ciasta. Ostatnią warstwę stanowi piana z białek. Jeśli pozostało nam trochę jasnego ciasta, to możemy zetrzeć je i ułożyć na pianie.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180–200ºC przez 40–50 minut (aż na wierzchu zrobi się beza).
Beszamel - kakao