Co zrobić z owocami z nalewek? To może dżem

Nastaw pigwowcówki
Autor: Shutterstock Owoce z nalewek to wdzięczny składnik do niebanalnych dżemów
łatwy
25 min
10

Robimy nalewkę, a po zlaniu nalewu i później likieru zostają wciąż owoce. To, co najlepsze, oddały nalewce, niemniej wciąż drzemie w takich ponalewkowych owocach niespożyty potencjał. Najprostszą rzeczą, jaką można z nich zrobić, jest „pijany dżemik”.

Takie dżemy świetnie nadają się do przełożenia biszkoptu lub jako dodatek do innych ciast, lodów albo nadzienie do mięs.

Sprawdź też inne nasze pomysły: Jak wykorzystać owoce z nalewek w kuchni?

SKŁADNIKI

  • owoce ponalewkowe (truskawki, pigwowce, porzeczki itp.)
  • cukier
  • woda
  • skórka i sok z cytryny (ekologicznej, bo skórka zwyklej cytryny nie nadaje się do spożycia)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce, które nam zostały po sporządzeniu nalewki, przekładamy do garnka z grubym dnem.
  • Dodajemy świeżo startej skórki z cytryny i całość zasypujemy odrobiną cukru. Owoce były już wcześniej zasypane cukrem, więc nie przesadzajmy z jego ilością. Zawsze możemy dodawać cukier w trakcie gotowania.
  • Całość gotujemy na małym ogniu, bez przykrywki. W ten sposób odparowujemy alkohol – a smak wciąż zostaje. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.
  • Po upływie mniej więcej kwadransa przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików. Część dżemu możemy zblendować, wówczas będziemy mieć też wariant w postaci musu.
  • Wekujemy na sucho, odwracając słoiki do góry dnem i przykrywając je ręcznikiem lub kocem, by wydłużyć czas stygnięcia.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej