Bajeczne kotleciki jagnięce macerowane w mięcie i skórkach z limoncello
2022-06-30
łatwy
15 min
4
Mięso jagnięce nieczęsto gości na naszych stołach. Warto się do niego przekonać, bo jest bardzo zdrowe, a odpowiednio przyrządzone – po prostu obłędne w smaku.
Jagnięcina jest dość droga. Niemniej warto raz na jakiś czas się na nią skusić – lepiej zjeść mniej, ale za to dobrze.
Niektórzy nie lubią specyficznego posmaku mięsa jagnięcego. Świetnie je zharmonizuje mięta oraz skórka z cytryny, zwłaszcza ta, która była macerowana w alkoholu do limoncello. Mięso wspaniale skruszeje, będzie soczyste i niezwykle rześkie w smaku. Mięta i skórka z cytryny robią tu po prostu swoje.
SKŁADNIKI
- kotleciki jagnięce z kostką
- smalec gęsi do smażenia lub masło klarowane
- marynata:
- oliwa pikantna
- skórki z limoncello – mogą też być ze świeżej cytryny ekologicznej
- świeża mięta
- czosnek
- przyprawy: sól, pieprz
- opcjonalnie: orzeszki piniowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotleciki jagnięce lekko rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą).
- Robimy marynatę. Do oliwy dodajemy posiekaną miętę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz skórki z limoncello.
- Zanurzamy kotleciki w marynacie. Mięso pozostawiamy w niej na co najmniej 2 godziny (można na całą noc).
- Po upływie odpowiedniego czasu oczyszczamy mięso z marynaty.
- Kotleciki jagnięce smażymy szybko na ostrym ogniu – po 3 minuty na stronę.
- Kotleciki solimy dopiero na talerzu. Przyprawiamy też pieprzem i posypujemy uprażonymi i zmiażdżonymi orzeszkami piniowymi.
- Do wydzielonego w trakcie smażenia sosu dodajemy pozostałą marynatę. Całość chwilę gotujemy.
- Kotleciki jagnięce podajemy z młodymi opiekanymi ziemniakami i surówką, np. z różnych sałat, lub z sałatką z bobu i truskawek.
- Tak zamarynowane mięso jagnięce można również grillować.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny