Bajeczne kotleciki jagnięce macerowane w mięcie i skórkach z limoncello

2022-06-30
Kotleciki jagnięce
Autor: Shutterstock Kotleciki jagnięce są niezwykle soczyste i lekkie, a przy tym sycące
łatwy
15 min
4

Mięso jagnięce nieczęsto gości na naszych stołach. Warto się do niego przekonać, bo jest bardzo zdrowe, a odpowiednio przyrządzone – po prostu obłędne w smaku.

Jagnięcina jest dość droga. Niemniej warto raz na jakiś czas się na nią skusić – lepiej zjeść mniej, ale za to dobrze.

Niektórzy nie lubią specyficznego posmaku mięsa jagnięcego. Świetnie je zharmonizuje mięta oraz skórka z cytryny, zwłaszcza ta, która była macerowana w alkoholu do limoncello. Mięso wspaniale skruszeje, będzie soczyste i niezwykle rześkie w smaku. Mięta i skórka z cytryny robią tu po prostu swoje.

SKŁADNIKI

  • kotleciki jagnięce z kostką
  • smalec gęsi do smażenia lub masło klarowane
  • marynata:
  • oliwa pikantna
  • skórki z limoncello – mogą też być ze świeżej cytryny ekologicznej
  • świeża mięta
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • opcjonalnie: orzeszki piniowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotleciki jagnięce lekko rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą).
  • Robimy marynatę. Do oliwy dodajemy posiekaną miętę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz skórki z limoncello.
  • Zanurzamy kotleciki w marynacie. Mięso pozostawiamy w niej na co najmniej 2 godziny (można na całą noc).
  • Po upływie odpowiedniego czasu oczyszczamy mięso z marynaty.
  • Kotleciki jagnięce smażymy szybko na ostrym ogniu – po 3 minuty na stronę.
  • Kotleciki solimy dopiero na talerzu. Przyprawiamy też pieprzem i posypujemy uprażonymi i zmiażdżonymi orzeszkami piniowymi.
  • Do wydzielonego w trakcie smażenia sosu dodajemy pozostałą marynatę. Całość chwilę gotujemy.
  • Kotleciki jagnięce podajemy z młodymi opiekanymi ziemniakami i surówką, np. z różnych sałat, lub z sałatką z bobu i truskawek.
  • Tak zamarynowane mięso jagnięce można również grillować.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny