Sezonowa sałatka z bobu i truskawek

Bób i truskawki
Autor: Shutterstock Sałatka z bobem i truskawkami to pyszna i sycą letnia przekąska
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na truskawki i bób trwa. Korzystajmy, póki są. Co powiecie na połączenie ich w sałatce?

Sałatka jest prosta i sycąca. To świetna letnia przekąska.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki opłukać, odszypułkować.
  • Bób ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i skórek z ekologicznej cytryny (dzięki niej unikniemy wzdęcia). Obrać ze skórek.
  • Połączyć bób z truskawkami pokrojonymi w ćwiartki lub ósemki. Dodać pokruszoną fetę, orzeszki ziemne. Posypać lekko sezamem i/lub czarnuszką.
  • Całość polać sosem przygotowanym z oliwy i cytryny.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej