Wątróbka z wyrafinowanym sosem z porzeczek nalewkowych
2022-06-07
łatwy
15 min
4
Wątróbka to proste danie, które można uszlachetnić bardziej wyrafinowanym sosem. Świetnie do tego nadają się owoce z nalewki i sama nalewka. W tym przepisie wykorzystamy porzeczkę czarną z nie byle jakiej nalewki – smorodinówki.
Jeśli nie mamy smorodinówki, to możemy ją zastąpić inną nalewką, np. tarninówką albo nalewką z ciemnych mirabelek.
Jeśli chodzi o wątróbkę, to moją faworytką jest wątróbka z indyka oraz z królika (bardzo delikatna). Nada się tu oczywiście również wątróbka z kurczaka.
SKŁADNIKI
- wątróbki z kurczaka albo indyka, królika itp.
- cebula
- owoce ze smorodinówki
- ok. 50 ml smorodinówki
- opcjonalnie: sos, który nam został z pieczeni
- przyprawy: sól, pieprz czarny, ostra papryka
- mąka do oprószenia
- tłuszcz do smażenia (u mnie smalkec z gęsi)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę oczyścić. Przekroić wszerz na cieńsze plastry. Oprószyć mąką.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Część owoców z nalewki porzeczkowej rozgnieść widelcem.
- Patelnię posmarować grubo tłuszczem. Ułożyć na niej wątróbki. Postawić na ogniu.
- Wątróbkę smażyć na dużym ogniu 3–4 minuty z każdej strony.
- Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz i dopiero wówczas przyprawić solą i pieprzem.
- Cebulę podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki. Zalać ją smorodinówką, dokładając owoce z nalewki. Można też dodać trochę sosu, który został nam np. z pieczeni.
- Całość doprawić, jeśli trzeba, solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
- Wątróbkę na talerzu polać przyrządzonym na bazie nalewkowej sosem z cebulą i owocami.
- Podawać z z surówką (np. mizerią albo z pomidora i ogórka kiszonego) i puree z ziemniaków z dodatkiem rozgniecionego majeranku albo młodymi podpieczonymi ziemniakami.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody