Wątróbka z wyrafinowanym sosem z porzeczek nalewkowych

Wątróbka z wyrafinowanym sosem z porzeczek nalewkowych
Autor: Shutterstock Wątróbka z sosem nalewkowym nabierze wręcz wyrafinowanego smaku
łatwy
15 min
4

Wątróbka to proste danie, które można uszlachetnić bardziej wyrafinowanym sosem. Świetnie do tego nadają się owoce z nalewki i sama nalewka. W tym przepisie wykorzystamy porzeczkę czarną z nie byle jakiej nalewki – smorodinówki.

Jeśli nie mamy smorodinówki, to możemy ją zastąpić inną nalewką, np. tarninówką albo nalewką z ciemnych mirabelek.

Jeśli chodzi o wątróbkę, to moją faworytką jest wątróbka z indyka oraz z królika (bardzo delikatna). Nada się tu oczywiście również wątróbka z kurczaka.

SKŁADNIKI

  • wątróbki z kurczaka albo indyka, królika itp.
  • cebula
  • owoce ze smorodinówki
  • ok. 50 ml smorodinówki
  • opcjonalnie: sos, który nam został z pieczeni
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ostra papryka
  • mąka do oprószenia
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalkec z gęsi)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę oczyścić. Przekroić wszerz na cieńsze plastry. Oprószyć mąką.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Część owoców z nalewki porzeczkowej rozgnieść widelcem.
  • Patelnię posmarować grubo tłuszczem. Ułożyć na niej wątróbki. Postawić na ogniu.
  • Wątróbkę smażyć na dużym ogniu 3–4 minuty z każdej strony.
  • Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz i dopiero wówczas przyprawić solą i pieprzem.
  • Cebulę podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki. Zalać ją smorodinówką, dokładając owoce z nalewki. Można też dodać trochę sosu, który został nam np. z pieczeni.
  • Całość doprawić, jeśli trzeba, solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
  • Wątróbkę na talerzu polać przyrządzonym na bazie nalewkowej sosem z cebulą i owocami.
  • Podawać z z surówką (np. mizerią albo z pomidora i ogórka kiszonego) i puree z ziemniaków z dodatkiem rozgniecionego majeranku albo młodymi podpieczonymi ziemniakami.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej