Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki: jak zrobić smorodinówkę, królową nalewek?

Smorodinówka
Autor: Shutterstock Smorodinówka z owoców czarnej porzeczki to królowa nalewek
średni
60 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Do sporządzenia smorodinówki potrzebujemy 3, a nawet 4 nalewów: listkówki z liści czarnej porzeczki, nalewu znad owoców oraz likieru (albo dwóch). Sporządzenie tej nalewki jest pracochłonne, jednak smak smorodinówki rekompensuje cały trud. W końcu smorodinówka to czarna królowa nalewek.

Smorodinówka była szczególnie ceniona na Kresach Wschodnich. Nazwa tej nalewki nawiązuje do wschodniosłowiańskich określeń owocu czarnej porzeczki: "smorodyna" (ukr.) i "smorodina" (ros.).

A wiecie, jakie pochodzenie ma polska nazwa "porzeczka"? Niegdyś porzeczki rosły dziko w wilgotnych zaroślach lasów łęgowych – aż "po rzeczkę" (czy potok). To przy okazji już wiemy, skąd się wzięło w nazwie "rz". 

SKŁADNIKI

  • listkówka – powinna stanowić 10% całej nalewki
  • 2 kg owoców czarnej porzeczki (świetnie się nadaje odmiana ben connan)
  • 1 l spirytusu 60-procentowego
  • przyprawy: 3 goździki, 2 laski wanilii, kawałek kory cynamonu cejlońskiego
  • ok. 2 szklanek cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie: wódka do ponownego zalania owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Listkówkę z liści czarnej porzeczki sporządza się wczesną wiosną. Przepis na listkówkę znajdziecie tu.
  • Nastawiamy nalew główny. Umyte, odszypułkowane owoce (ogonki mogą nadać niepożądaną cierpkość, a szypułki powodować późniejsze mętnienie nalewki) lekko zgniatamy. Dodajemy przyprawy i zalewamy całość spirytusem 60-procentowym. Macerujemy 3 miesiące (do pół roku) na słonecznym stanowisku.
  • Po upływie tego czasu osączamy owoce znad nalewu. Sam nalew odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Owoce zalewamy płynnym miodem (podgrzanym lekko w kąpieli wodnej i wystudzonym) i zasypujemy cukrem – tyle, ile przyjmą owoce (ok. 2 szkl. cukru).
  • Po blisko miesiącu wytrąci się likier, który należy zlać znad owoców.
  • Aby jak najlepiej wykorzystać dobro w pozostałych po zlaniu owoców, można je znowu zalać 40-procentowym alkoholem – tyle, by pokrył owoce. Taki nastaw zostawiamy na miesiąc.
  • Gdy mamy gotowe poszczególne składowe nalewki (czyli 3 lub 4 nalewy) komponujemy z nich pełną smorodinówkę: do likieru wlewamy nalew główny i dodajemy listkówkę w takiej objętości, by stanowiła 10% całej nalewki. To od nas zależy końcowy smak nalewki, który uzyskamy po zastosowaniu własnych proporcji poszczególnych nalewów.
  • Gotową nalewkę zostawiamy minimum na rok, by dojrzała. 
  • Pozostałe owoce możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Oto nasze propozycje: Jak wykorzystać owoce z nalewek
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej