Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki: jak zrobić smorodinówkę, królową nalewek?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Do sporządzenia smorodinówki potrzebujemy 3, a nawet 4 nalewów: listkówki z liści czarnej porzeczki, nalewu znad owoców oraz likieru (albo dwóch). Sporządzenie tej nalewki jest pracochłonne, jednak smak smorodinówki rekompensuje cały trud. W końcu smorodinówka to czarna królowa nalewek.
Smorodinówka była szczególnie ceniona na Kresach Wschodnich. Nazwa tej nalewki nawiązuje do wschodniosłowiańskich określeń owocu czarnej porzeczki: "smorodyna" (ukr.) i "smorodina" (ros.).
A wiecie, jakie pochodzenie ma polska nazwa "porzeczka"? Niegdyś porzeczki rosły dziko w wilgotnych zaroślach lasów łęgowych – aż "po rzeczkę" (czy potok). To przy okazji już wiemy, skąd się wzięło w nazwie "rz".
SKŁADNIKI
- listkówka – powinna stanowić 10% całej nalewki
- 2 kg owoców czarnej porzeczki (świetnie się nadaje odmiana ben connan)
- 1 l spirytusu 60-procentowego
- przyprawy: 3 goździki, 2 laski wanilii, kawałek kory cynamonu cejlońskiego
- ok. 2 szklanek cukru
- 3 łyżki płynnego miodu
- opcjonalnie: wódka do ponownego zalania owoców
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Listkówkę z liści czarnej porzeczki sporządza się wczesną wiosną. Przepis na listkówkę znajdziecie tu.
- Nastawiamy nalew główny. Umyte, odszypułkowane owoce (ogonki mogą nadać niepożądaną cierpkość, a szypułki powodować późniejsze mętnienie nalewki) lekko zgniatamy. Dodajemy przyprawy i zalewamy całość spirytusem 60-procentowym. Macerujemy 3 miesiące (do pół roku) na słonecznym stanowisku.
- Po upływie tego czasu osączamy owoce znad nalewu. Sam nalew odstawiamy w ciemne miejsce.
- Owoce zalewamy płynnym miodem (podgrzanym lekko w kąpieli wodnej i wystudzonym) i zasypujemy cukrem – tyle, ile przyjmą owoce (ok. 2 szkl. cukru).
- Po blisko miesiącu wytrąci się likier, który należy zlać znad owoców.
- Aby jak najlepiej wykorzystać dobro w pozostałych po zlaniu owoców, można je znowu zalać 40-procentowym alkoholem – tyle, by pokrył owoce. Taki nastaw zostawiamy na miesiąc.
- Gdy mamy gotowe poszczególne składowe nalewki (czyli 3 lub 4 nalewy) komponujemy z nich pełną smorodinówkę: do likieru wlewamy nalew główny i dodajemy listkówkę w takiej objętości, by stanowiła 10% całej nalewki. To od nas zależy końcowy smak nalewki, który uzyskamy po zastosowaniu własnych proporcji poszczególnych nalewów.
- Gotową nalewkę zostawiamy minimum na rok, by dojrzała.
- Pozostałe owoce możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Oto nasze propozycje: Jak wykorzystać owoce z nalewek