Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki: jak zrobić smorodinówkę, królową nalewek?

2023-07-13 12:43

Do sporządzenia smorodinówki potrzebujemy 3, a nawet 4 nalewów: listkówki z liści czarnej porzeczki, nalewu znad owoców oraz likieru (albo dwóch). Sporządzenie tej nalewki jest pracochłonne, jednak smak smorodinówki rekompensuje cały trud. W końcu smorodinówka to czarna królowa nalewek.

Smorodinówka

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Smorodinówka z owoców czarnej porzeczki to królowa nalewek
średni
60 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Smorodinówka była szczególnie ceniona na Kresach Wschodnich. Nazwa tej nalewki nawiązuje do wschodniosłowiańskich określeń owocu czarnej porzeczki: "smorodyna" (ukr.) i "smorodina" (ros.).

A wiecie, jakie pochodzenie ma polska nazwa "porzeczka"? Niegdyś porzeczki rosły dziko w wilgotnych zaroślach lasów łęgowych – aż "po rzeczkę" (czy potok). To przy okazji już wiemy, skąd się wzięło w nazwie "rz". 

SKŁADNIKI

  • listkówka – powinna stanowić 10% całej nalewki
  • 2 kg owoców czarnej porzeczki (świetnie się nadaje odmiana ben connan)
  • 1 l spirytusu 60-procentowego
  • przyprawy: 3 goździki, 2 laski wanilii, kawałek kory cynamonu cejlońskiego
  • ok. 2 szklanek cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie: wódka do ponownego zalania owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Listkówkę z liści czarnej porzeczki sporządza się wczesną wiosną. Przepis na listkówkę znajdziecie tu.
  • Nastawiamy nalew główny. Umyte, odszypułkowane owoce (ogonki mogą nadać niepożądaną cierpkość, a szypułki powodować późniejsze mętnienie nalewki) lekko zgniatamy. Dodajemy przyprawy i zalewamy całość spirytusem 60-procentowym. Macerujemy 3 miesiące (do pół roku) na słonecznym stanowisku.
  • Po upływie tego czasu osączamy owoce znad nalewu. Sam nalew odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Owoce zalewamy płynnym miodem (podgrzanym lekko w kąpieli wodnej i wystudzonym) i zasypujemy cukrem – tyle, ile przyjmą owoce (ok. 2 szkl. cukru).
  • Po blisko miesiącu wytrąci się likier, który należy zlać znad owoców.
  • Aby jak najlepiej wykorzystać dobro w pozostałych po zlaniu owoców, można je znowu zalać 40-procentowym alkoholem – tyle, by pokrył owoce. Taki nastaw zostawiamy na miesiąc.
  • Gdy mamy gotowe poszczególne składowe nalewki (czyli 3 lub 4 nalewy) komponujemy z nich pełną smorodinówkę: do likieru wlewamy nalew główny i dodajemy listkówkę w takiej objętości, by stanowiła 10% całej nalewki. To od nas zależy końcowy smak nalewki, który uzyskamy po zastosowaniu własnych proporcji poszczególnych nalewów.
  • Gotową nalewkę zostawiamy minimum na rok, by dojrzała. 
  • Pozostałe owoce możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Oto nasze propozycje: Jak wykorzystać owoce z nalewek
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej...