Antygrypina – domowa mikstura na kaszel i katar. Mamy najlepszy przepis

antygrypina
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Czy istnieje skuteczny i naturalny sposób na przeziębienie? Odpowiedzią na to pytanie jest antygrypina. To łatwa do przygotowania w domu mikstura, która zastąpi drogie leki i suplementy diety. Z jakich składników zrobić antygrypinę i jak ją stosować?

Antygrypina – co to jest?

Mikstura jest naturalnym antybiotykiem o konsystencji syropu. Od innych domowych specyfików odróżnia ją to, że ma orzeźwiający i pyszny smak. Warto pić ją regularnie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje.

Czy antygrypina jest skuteczna? Wszystkie składniki, z których przyrządza się miksturę, mają działanie lecznicze. Antygrypina to źródło witaminy C, substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, a także innych składników odżywczych. Antygrypina wzmacnia odporność, skraca czas trwania przeziębienia, łagodzi kaszel i katar, oczyszcza zatoki.

Z jakich składników robi się antygrypinę?

Głównymi składnikami tego naturalnego syropu są owoce cytrusowe - pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Wyciśnięty sok cytrusowy wzbogaca się miodem i dodaje przyprawy jak kurkuma, imbir i czosnek.

Antygrypina - przepis

Jak zrobić antygrypinę? Przepis na antygrypinę nie jest trudny. Jej przygotowanie w domowych warunkach zajmuje około 10 minut. Najpierw należy dokładnie wyszorować i osuszyć cytrusy. Następnie wyciska się sok, dodaje czosnek, imbir, kurkumę i miód. Całość należy zmiksować. Kolejnym krokiem jest wlanie wody i ponowne zmiksowanie. Gotową miksturę przelewa się do słoika lub butelki.

W ten sam sposób można zrobić antygrypinę dla dzieci powyżej roku, które nie mają alergii na owoce cytrusowe. Należy jedynie pominąć czosnek i dodać więcej miodu, aby syrop był bardziej słodki. Maluchom na pewno przypadnie do smaku antygrypina w formie galaretki. Syrop wystarczy wymieszać z żelatyną lub w wersji wege z agarem.

Domowa antygrypina będzie skuteczna, jeżeli użyje się produktów świeżych i dobrej jakości. Najlepszy będzie prawdziwy miód z ekologicznych pasiek. Woda powinna być przegotowana i ostudzona. Warto pamiętać, że gorąca woda może spowodować utratę cennych witamin i składników odżywczych.

Jak przechowywać antygrypinę? Butelki lub słoiki z syropem należy zawsze przechowywać w lodówce. Przez kolejne trzy dni zachowa świeżość i działanie lecznicze.

Antygrypina - jak stosować?

Na wzmocnienie odporności poleca się pić jedną szklankę antygrypiny dziennie. W czasie choroby syrop stosuje się od dwóch do trzech razy dziennie.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania antygrypiny? Osoby, które na stałe zażywają leki regulujące poziom cukru, przeciwzakrzepowe i obniżające ciśnienie krwi, powinny skonsultować się z lekarzem. Grejpfrut może reagować z niektórymi lekami. O tym także należy porozmawiać z lekarzem. Zazwyczaj zaleca się picie mikstury w odstępie około dwóch godzin przed lub po przyjęciu leków. Kobiety ciężarne również powinny poinformować lekarza, czy mogą stosować antygrypinę w ciąży.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 cytryna
  • 1 grapefruit
  • 1 pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie owoce dokładnie wyszorować i osuszyć.
  • Wycisnąć z nich sok i przelać do blendera.
  • Dodać czosnek, imbir i miód. Wlać wodę i wsypać kurkumę. Ponownie zmiksować.
  • Przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. 
Jak wzmacniać odporność dziecka?
Anna Szulc-Górska
więcej