Antygrypina – domowa mikstura na kaszel i katar. Mamy najlepszy przepis

antygrypina
Autor: Shutterstock Weź te owoce cytrusowe i przyprawy. Domowa antygrypina to skuteczny i naturalny lek.
łatwy
10 min
4

Czy istnieje skuteczny i naturalny sposób na przeziębienie? Odpowiedzią na to pytanie jest antygrypina. To łatwa do przygotowania w domu mikstura, która zastąpi drogie leki i suplementy diety. Z jakich składników zrobić antygrypinę i jak ją stosować?

Co to jest antygrypina?

Mikstura jest naturalnym antybiotykiem o konsystencji syropu. Od innych domowych specyfików odróżnia ją to, że ma orzeźwiający i pyszny smak. Warto pić ją regularnie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje.

Czy antygrypina jest skuteczna? Wszystkie składniki, z których przyrządza się tę miksturę, mają działanie lecznicze. Antygrypina to źródło witaminy C, substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, a także innych składników odżywczych. Antygrypina wzmacnia odporność, skraca czas trwania przeziębienia, łagodzi kaszel i katar, a także oczyszcza zatoki.

Z jakich składników robi się antygrypinę?

Głównymi składnikami tego naturalnego syropu są owoce cytrusowe - pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Wyciśnięty sok cytrusowy wzbogaca się miodem i dodaje przyprawy. Kurkuma, imbir i czosnek znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości i od lat stosuje się je w medycynie naturalnej.

Jak zrobić antygrypinę w domu?

Przepis na antygrypinę nie jest trudny. Jej przygotowanie w domowych warunkach zajmuje około 10 minut. To łatwy i szybki przepis na domowy lek, który warto mieć pod ręką szczególnie jesienią i zimą.

Jak więc przygotować butelkę domowej antygrypiny? Z tym przepisem jest to proste i błyskawiczne.

  • 1. krok - dokładne wyszorowanie i osuszenie pomarańczy, cytryn i grejpfrutów
  • 2. krok - wyciśnięcie soku z cytrusów i wymieszanie go z czosnkiem, imbirem, kurkumą i miodem
  • 3. krok - zmiksowanie składników, wlanie wody i ponowne zmiksowanie
  • 4. krok - przelanie gotowej antygrypiny do butelki

W ten sam sposób można zrobić antygrypinę dla dzieci powyżej roku, które nie mają alergii na owoce cytrusowe. Należy jedynie pominąć czosnek i dodać więcej miodu, aby syrop był bardziej słodki. Maluchom na pewno przypadnie do smaku antygrypina w formie galaretki. Syrop wystarczy wymieszać z żelatyną lub w wersji wege połączyć z naturalną substancją żelującą, czyli agar-agar.

Domowa antygrypina jest najbardziej skuteczna, jeżeli użyje się produktów świeżych i dobrej jakości. Najlepszy jest prawdziwy miód z ekologicznych pasiek. Woda powinna być przegotowana i ostudzona. Warto pamiętać, że gorąca woda może spowodować utratę cennych witamin i składników odżywczych.

Jak przechowywać antygrypinę? Butelki lub słoiki z syropem należy zawsze przechowywać w lodówce. Przez kolejne trzy dni zachowa świeżość i działanie lecznicze.

Antygrypina - jak stosować?

Na wzmocnienie odporności poleca się pić jedną szklankę antygrypiny dziennie. W czasie choroby syrop stosuje się od dwóch do trzech razy dziennie.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania antygrypiny? Osoby, które na stałe zażywają leki regulujące poziom cukru, przeciwzakrzepowe i obniżające ciśnienie krwi, powinny skonsultować się z lekarzem. Grejpfrut może reagować z niektórymi lekami. O tym także należy porozmawiać z lekarzem. Zazwyczaj zaleca się picie mikstury w odstępie około dwóch godzin przed lub po przyjęciu leków. Kobiety ciężarne również powinny poinformować lekarza, czy mogą stosować antygrypinę w ciąży.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 cytryna
  • 1 grapefruit
  • 1 pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie owoce dokładnie wyszorować i osuszyć.
  • Wycisnąć z nich sok i przelać do blendera.
  • Dodać czosnek, imbir i miód. Wlać wodę i wsypać kurkumę. Ponownie zmiksować.
  • Przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. 
W formie 24: Dieta wzmacniająca odporność
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej