Antygrypina – domowa mikstura na kaszel i katar. Mamy najlepszy przepis
Czy istnieje skuteczny i naturalny sposób na przeziębienie? Odpowiedzią na to pytanie jest antygrypina. To łatwa do przygotowania w domu mikstura, która zastąpi drogie leki i suplementy diety. Z jakich składników zrobić antygrypinę i jak ją stosować?
Co to jest antygrypina?
Mikstura jest naturalnym antybiotykiem o konsystencji syropu. Od innych domowych specyfików odróżnia ją to, że ma orzeźwiający i pyszny smak. Warto pić ją regularnie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje.
Czy antygrypina jest skuteczna? Wszystkie składniki, z których przyrządza się tę miksturę, mają działanie lecznicze. Antygrypina to źródło witaminy C, substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, a także innych składników odżywczych. Antygrypina wzmacnia odporność, skraca czas trwania przeziębienia, łagodzi kaszel i katar, a także oczyszcza zatoki.
Z jakich składników robi się antygrypinę?
Głównymi składnikami tego naturalnego syropu są owoce cytrusowe - pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Wyciśnięty sok cytrusowy wzbogaca się miodem i dodaje przyprawy. Kurkuma, imbir i czosnek znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości i od lat stosuje się je w medycynie naturalnej.
Jak zrobić antygrypinę w domu?
Przepis na antygrypinę nie jest trudny. Jej przygotowanie w domowych warunkach zajmuje około 10 minut. To łatwy i szybki przepis na domowy lek, który warto mieć pod ręką szczególnie jesienią i zimą.
Jak więc przygotować butelkę domowej antygrypiny? Z tym przepisem jest to proste i błyskawiczne.
- 1. krok - dokładne wyszorowanie i osuszenie pomarańczy, cytryn i grejpfrutów
- 2. krok - wyciśnięcie soku z cytrusów i wymieszanie go z czosnkiem, imbirem, kurkumą i miodem
- 3. krok - zmiksowanie składników, wlanie wody i ponowne zmiksowanie
- 4. krok - przelanie gotowej antygrypiny do butelki
W ten sam sposób można zrobić antygrypinę dla dzieci powyżej roku, które nie mają alergii na owoce cytrusowe. Należy jedynie pominąć czosnek i dodać więcej miodu, aby syrop był bardziej słodki. Maluchom na pewno przypadnie do smaku antygrypina w formie galaretki. Syrop wystarczy wymieszać z żelatyną lub w wersji wege połączyć z naturalną substancją żelującą, czyli agar-agar.
Domowa antygrypina jest najbardziej skuteczna, jeżeli użyje się produktów świeżych i dobrej jakości. Najlepszy jest prawdziwy miód z ekologicznych pasiek. Woda powinna być przegotowana i ostudzona. Warto pamiętać, że gorąca woda może spowodować utratę cennych witamin i składników odżywczych.
Jak przechowywać antygrypinę? Butelki lub słoiki z syropem należy zawsze przechowywać w lodówce. Przez kolejne trzy dni zachowa świeżość i działanie lecznicze.
Antygrypina - jak stosować?
Na wzmocnienie odporności poleca się pić jedną szklankę antygrypiny dziennie. W czasie choroby syrop stosuje się od dwóch do trzech razy dziennie.
Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania antygrypiny? Osoby, które na stałe zażywają leki regulujące poziom cukru, przeciwzakrzepowe i obniżające ciśnienie krwi, powinny skonsultować się z lekarzem. Grejpfrut może reagować z niektórymi lekami. O tym także należy porozmawiać z lekarzem. Zazwyczaj zaleca się picie mikstury w odstępie około dwóch godzin przed lub po przyjęciu leków. Kobiety ciężarne również powinny poinformować lekarza, czy mogą stosować antygrypinę w ciąży.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
- 1 cytryna
- 1 grapefruit
- 1 pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
- 3 plasterki świeżego imbiru
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie owoce dokładnie wyszorować i osuszyć.
- Wycisnąć z nich sok i przelać do blendera.
- Dodać czosnek, imbir i miód. Wlać wodę i wsypać kurkumę. Ponownie zmiksować.
- Przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce.