Prosta i pyszna surówka z pomidorów, kiszonych ogórków i sałaty – pasuje do każdego dania

sałata
Autor: Shutterstock Sałata to doskonała baza dla rozmiatych dodatków, które wzbogacą jej smak
łatwy
15 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Świeży ogórek z pomidorem w jednej surówce to dość niefortunne połączenie. W ten sposób pozbawiamy się cennej witaminy C z pomidorów, którą niszczy enzym (askorbinoza) zawarty w świeżym ogórku. Jeśli natomiast użyjemy ogórka kiszonego, niczego nie stracimy, za to zyskamy wspaniały smak całej surówki, pasujący do wielu potraw.

SKŁADNIKI

  • 3 pomidory
  • 3 kiszone ogórki
  • różne rodzaje sałat (karbowana, rzymska, roszponka, rukola)
  • 2 młode cebule dymki ze szczypiorem
  • przyprawy: sól, pieprz
  • oliwa – polecam smakową pikantną

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałaty drzemy na mniejsze kawałki. Wybierz różne rodzaje i kolory. Moim ulubionym połączeniem jest rukola, roszponka i karbowana ciemna.
  • Pomidory dzielimy na ósemki, układamy na sałacie, solimy i oprószamy pieprzem.
  • Ogórki kroimy w kostkę.
  • Cebulę kroimy w kostkę, szczypior siekamy.
  • Łączymy wszystko razem, polewając na koniec oliwą. Uważam, że świetnie pasuje tu oliwa pikantna (z ostrą papryką).
  • Surówkę przygotować najlepiej tuż przed podaniem.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej