Prosta i pyszna surówka z pomidorów, kiszonych ogórków i sałaty – pasuje do każdego dania
2022-05-26
łatwy
15 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Świeży ogórek z pomidorem w jednej surówce to dość niefortunne połączenie. W ten sposób pozbawiamy się cennej witaminy C z pomidorów, którą niszczy enzym (askorbinoza) zawarty w świeżym ogórku. Jeśli natomiast użyjemy ogórka kiszonego, niczego nie stracimy, za to zyskamy wspaniały smak całej surówki, pasujący do wielu potraw.
SKŁADNIKI
- 3 pomidory
- 3 kiszone ogórki
- różne rodzaje sałat (karbowana, rzymska, roszponka, rukola)
- 2 młode cebule dymki ze szczypiorem
- przyprawy: sól, pieprz
- oliwa – polecam smakową pikantną
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałaty drzemy na mniejsze kawałki. Wybierz różne rodzaje i kolory. Moim ulubionym połączeniem jest rukola, roszponka i karbowana ciemna.
- Pomidory dzielimy na ósemki, układamy na sałacie, solimy i oprószamy pieprzem.
- Ogórki kroimy w kostkę.
- Cebulę kroimy w kostkę, szczypior siekamy.
- Łączymy wszystko razem, polewając na koniec oliwą. Uważam, że świetnie pasuje tu oliwa pikantna (z ostrą papryką).
- Surówkę przygotować najlepiej tuż przed podaniem.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?