Dlaczego nie można łączyć ogórków z pomidorami?
Ogórek i pomidor to nie jest najlepsze połączenie w sałatce, choć potrawa jest bardzo smaczna. Dlaczego nie należy łączyć pomidorów i ogórków?
Spis treści
Dlaczego nie należy łączyć ogórków z pomidorami?
Ogórki ułatwiają trawienie, ale właściwości odżywczych mają niewiele. Dodawanie ich do jarzyn i potraw bogatych np. w witaminę C osłabia wartości odżywcze całej potrawy. Ogórek ma bowiem askorbinazę - enzym, który niszczy witaminę C.
Niszczycielski enzym
Obliczono, że askorbinaza zawarta w jednej tylko łyżeczce soku ogórkowego niszczy witaminę C aż w trzech litrach soku pomidorowego! To pokazuje jak niszczycielski jest ten enzym, oczywiście w stosunku do witaminy C.
Mieszanie więc ogórka z pomidorem, papryką albo innymi bogatymi w witaminy warzywami pozbawia je wartości. Świeże ogórki trzeba jeść osobno. Do sałatek ogórki nadają się tylko kiszone lub konserwowe. Askorbinaza wówczas nie działa.
Co jeszcze niszczy witaminę C
Witaminę C w warzywach niszczą także suszenie, solenie, środki stosowane do konserwowania przetworów warzywnych i owocowych (benzoesan sodu, kwas salicylowy) oraz niektóre leki, np. aspiryna, sulfonamidy. Podobnie działają promienie ultrafioletowe. Witamina C jest utleniana przez askorbinazę, uwalnianą po obiciu, obraniu, pokrojeniu lub rozdrobieniu warzyw i owoców.