Wyborny keks z orzechami z nalewki krzyżackiej orzechowej

Keks
Autor: Shutterstock Dzięki ponalewkowym składnikom nasz keks zyska niepowtarzalny smak
łatwy
50 min
10

Keks to ciasto pełne bakalii. Oto mój wariant na wyborne ciasto keksowe z sekretnym składnikiem – orzechami z nalewki krzyżackiej, którą się sporządza w moich rodzinnych stronach.

Orzechowa krzyżacka to nietuzinkowa nalewka z rocznych orzechów (choć z doświadczenia wiem, że nadają się do niej także te półroczne). Oprócz wybornego trunku jej wartością dodaną są pozostałe po nastawie orzechy. To mój sekretny składnik do keksu. Oczywiście można wykorzystać w tym przepisie tradycyjne bakalie, ale wiecie – diabeł tkwi w szczegółach, a te przesądzają o niepowtarzalności naszego wypieku.

Możecie sami skomponować swoje niepowtarzalne ciasto keksowe, inspirując się nalewkami czy raczej tym, co z nich zostaje: żurawiną, rodzynkami, a może skórkami z limoncello? Eksperymentujcie więc i po prostu kreujcie nowe smaki.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek

  • 125 g masła

  • 125 g mąki (spróbujcie wersji z orkiszową jasną)

  • 125 g cukru

  • 125 g bakalii, w tym ok. 50 dkg orzechów z nalewki krzyżackiej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka orzechówki lub orzechowej krzyżackiej

  • szczypta soli

  • tłuszcz i bułka tarta do foremek – ja używam cwibakówek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy bakalie. U mnie ich proporcja wygląda następująco: 100 g namoczonych i osączonych rodzynek i suszonych moreli (czyli po prostu słodkich bakalii), 50 g pokrojonych orzechów z nalewki, 100 g innych pokrojonych orzechów (nerkowców, laskowych i migdałów). Wszystko razem mieszamy.
  • Do miękkiego masła dodajemy żółtka i cukier. Ucieramy za pomocą miksera na puszystą masę.
  • Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy łyżeczkę nalewki – najbardziej mi tu pasuje gęsta część wytrącona na dnie nalewki.
  • Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. A wiecie, że najlepiej słodycz podkreślić... solą?
  • Dodajemy pianę do ciasta i delikatnie mieszamy, tyle, by się wszystko połączyło.
  • Foremki (u mnie: 2  keksówki 35x11x5) smarujemy tłuszczem (np. smalcem) i posypujemy bułką tartą. Nakładamy do nich ciasto.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200–230ºC przez 35–40 minut. Upieczone studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Jeśli uznamy, że za mało nam słodyczy, możemy nasze keksy posypać cukrem pudrem.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej