Wyborny keks z orzechami z nalewki krzyżackiej orzechowej
Keks to ciasto pełne bakalii. Oto mój wariant na wyborne ciasto keksowe z sekretnym składnikiem – orzechami z nalewki krzyżackiej, którą się sporządza w moich rodzinnych stronach.
Orzechowa krzyżacka to nietuzinkowa nalewka z rocznych orzechów (choć z doświadczenia wiem, że nadają się do niej także te półroczne). Oprócz wybornego trunku jej wartością dodaną są pozostałe po nastawie orzechy. To mój sekretny składnik do keksu. Oczywiście można wykorzystać w tym przepisie tradycyjne bakalie, ale wiecie – diabeł tkwi w szczegółach, a te przesądzają o niepowtarzalności naszego wypieku.
Możecie sami skomponować swoje niepowtarzalne ciasto keksowe, inspirując się nalewkami czy raczej tym, co z nich zostaje: żurawiną, rodzynkami, a może skórkami z limoncello? Eksperymentujcie więc i po prostu kreujcie nowe smaki.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
125 g masła
125 g mąki (spróbujcie wersji z orkiszową jasną)
125 g cukru
125 g bakalii, w tym ok. 50 dkg orzechów z nalewki krzyżackiej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka orzechówki lub orzechowej krzyżackiej
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do foremek – ja używam cwibakówek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy bakalie. U mnie ich proporcja wygląda następująco: 100 g namoczonych i osączonych rodzynek i suszonych moreli (czyli po prostu słodkich bakalii), 50 g pokrojonych orzechów z nalewki, 100 g innych pokrojonych orzechów (nerkowców, laskowych i migdałów). Wszystko razem mieszamy.
- Do miękkiego masła dodajemy żółtka i cukier. Ucieramy za pomocą miksera na puszystą masę.
- Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy łyżeczkę nalewki – najbardziej mi tu pasuje gęsta część wytrącona na dnie nalewki.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. A wiecie, że najlepiej słodycz podkreślić... solą?
- Dodajemy pianę do ciasta i delikatnie mieszamy, tyle, by się wszystko połączyło.
- Foremki (u mnie: 2 keksówki 35x11x5) smarujemy tłuszczem (np. smalcem) i posypujemy bułką tartą. Nakładamy do nich ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200–230ºC przez 35–40 minut. Upieczone studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Jeśli uznamy, że za mało nam słodyczy, możemy nasze keksy posypać cukrem pudrem.