Nalewka orzechowa - jak zrobić? Podajemy dobry przepis na orzechówkę
Gorzka orzechówka to znane lekarstwo na problemy trawienne. Nie jest smaczna, ale bardzo skuteczna. Orzechy na nalewkę należy zbierać w czerwcu, kiedy są jeszcze zielone i miękkie.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Właściwości orzechówki
Warto pamiętać, że nalewka orzechowa to świetny środek leczniczy. Pomaga w problemach żołądkowych, wzmacnia organizm. Przy niestrawności trzeba wypić 1-3 małe kieliszeczki między posiłkami. Gdy mamy dostęp do zielonych orzechów, warto zrobić więcej nalewki niż z podanej proporcji - idealnie sprawdzi się jako jadalny prezent świąteczny. Nalewka orzechowa może być tez bazą do produkcji innych likierów o mieszanych smakach - świetnie smakuje mieszanina nalewki wiśniowej i orzechowej w równych proporcjach.
Wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu. Zrób zakupy z rabatem na AliExpress kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 6 zielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki czystej wódki
- Przygotuj też:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy umyj i pokrój na cząstki, zalej wodą w słoju, zamknij szczelnie.
- Odstaw na około 6 tygodni, co kilka dni wstrząśnij naczyniem.
- Po tym czasie płyn przecedź i zlej do butelki, a orzechy zasyp cukrem i odstaw.
- Gdy utworzy się syrop, zlej go, połącz z alkoholem i odstaw to na 2 tygodnie.