Nalewka orzechowa - jak zrobić? Podajemy dobry przepis na orzechówkę

2021-03-29
Nalewka z orzechów - sprawdzony przepis na orzechówkę
Autor: Shutterstock Nalewka na młodych orzechach włoskich jest warta cierpliwości, którą trzeba wykazać przy jej przygotowaniu.
łatwy
20 min
4

Gorzka orzechówka to znane lekarstwo na problemy trawienne. Nie jest smaczna, ale bardzo skuteczna. Orzechy na nalewkę należy zbierać w czerwcu, kiedy są jeszcze zielone i miękkie.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Właściwości orzechówki

Warto pamiętać, że nalewka orzechowa to świetny środek leczniczy. Pomaga w problemach żołądkowych, wzmacnia organizm. Przy niestrawności trzeba wypić 1-3 małe kieliszeczki między posiłkami. Gdy mamy dostęp do zielonych orzechów, warto zrobić więcej nalewki niż z podanej proporcji - idealnie sprawdzi się jako jadalny prezent świąteczny. Nalewka orzechowa może być tez bazą do produkcji innych likierów o mieszanych smakach - świetnie smakuje mieszanina nalewki wiśniowej i orzechowej w równych proporcjach.

Wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu. Zrób zakupy z rabatem na AliExpress kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 6 zielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki czystej wódki
  •  
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy umyj i pokrój na cząstki, zalej wodą w słoju, zamknij szczelnie.
  • Odstaw na około 6 tygodni, co kilka dni wstrząśnij naczyniem.
  • Po tym czasie płyn przecedź i zlej do butelki, a orzechy zasyp cukrem i odstaw.
  • Gdy utworzy się syrop, zlej go, połącz z alkoholem i odstaw to na 2 tygodnie.