Kolorowy zawrót głowy, czyli trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy – na zimno
2022-06-13
łatwy
30 min
10
Ten trójwarstwowy deser to letnie małe co nie co, gdy mamy akurat ochotę na coś słodkiego i do tego chłodzącego. A może podkręcić to owocami z nalewki?
Na letni podwieczorek, zwłaszcza weekendowy, nie ma jak chłodzący deser. Chyba większość z nas lubi sernik na zimno. W mojej wersji deseru trójwarstwowego pojawia się dżem ponalewkowy i lekka pianka z białek. Spróbujcie sami ten kolorowy zawrót głowy.
SKŁADNIKI
- 3 galaretki w różnych kolorach, np. truskawkowa, cytrynowa i agrestowa
- serek homogenizowany naturalny
- białka z 4 jajek
- szczypta soli
- dżem z owoców ponalewkowych
- owoce sezonowe, np. truskawki
- woda do rozpuszczenia galaretki (po 1,25 szkl. na dwie galaretki i niepełne 2 szkl. do trzeciej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy galaretki. Jedną z nich rozprowadzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu (w 2 szkl. wody – w ciepłe dni lepiej, żeby były to niepełne szklanki), dwie pozostałe w 1,25 szkl. wody.
- Dolna warstwa – czerwona. Do serka homogenizowanego dodajemy 3–4 łyżki dżemu ponalewkowego. Miksujemy, dodając tężejącą galaretkę truskawkową.
- Powstałą masę wylewamy na spód foremki o (26 cm x 21 cm). Możemy podawać ten deser także w pucharkach – wszystko zależy od naszych preferencji.
- Foremkę lub pucharki z warstwą sernikową wkładamy do schłodzenia do lodówki.
- Warstwa środkowa – żółta. Gdy warstwa sernikowa jest już lekko stężała, wylewamy na nią przygotowaną wcześniej galaretkę cytrynową.
- Całość ponownie wkładamy do lodówki.
- Warstwa górna – zielona z owocami. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Możemy też dodać stężałą galaretkę – w efekcie otrzymamy warstwę z igiełkami galaretki.
- Warstwę piankową zalewamy wcześniej stworzone warstwy naszego kolorowego deseru.
- Uwieńczeniem naszego trójwarstwowego deseru będą świeże owoce (pasujące do smaku dolnej galaretki), np. truskawki, poukładane fantazyjnie na wierzchu.
- Nasz sernikowo-nalewkowy deser przechowujemy w lodówce.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?