Kolorowy zawrót głowy, czyli trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy – na zimno

Deser sernikowy
Autor: Shutterstock Kolory trójwarstwowego deseru sernikowo-nalewkowego zależą wyłącznie od nas samych
łatwy
30 min
10

Ten trójwarstwowy deser to letnie małe co nie co, gdy mamy akurat ochotę na coś słodkiego i do tego chłodzącego. A może podkręcić to owocami z nalewki?

Na letni podwieczorek, zwłaszcza weekendowy, nie ma jak chłodzący deser. Chyba większość z nas lubi sernik na zimno. W mojej wersji deseru trójwarstwowego pojawia się dżem ponalewkowy i lekka pianka z białek. Spróbujcie sami ten kolorowy zawrót głowy.

SKŁADNIKI

  • 3 galaretki w różnych kolorach, np. truskawkowa, cytrynowa i agrestowa
  • serek homogenizowany naturalny
  • białka z 4 jajek
  • szczypta soli
  • dżem z owoców ponalewkowych
  • owoce sezonowe, np. truskawki
  • woda do rozpuszczenia galaretki (po 1,25 szkl. na dwie galaretki i niepełne 2 szkl. do trzeciej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy galaretki. Jedną z nich rozprowadzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu (w 2 szkl. wody ­– w ciepłe dni lepiej, żeby były to niepełne szklanki), dwie pozostałe w 1,25 szkl. wody.
  • Dolna warstwa – czerwona. Do serka homogenizowanego dodajemy 3–4 łyżki dżemu ponalewkowego. Miksujemy, dodając tężejącą galaretkę truskawkową.
  • Powstałą masę wylewamy na spód foremki o (26 cm x 21 cm). Możemy podawać ten deser także w pucharkach – wszystko zależy od naszych preferencji.
  • Foremkę lub pucharki z warstwą sernikową wkładamy do schłodzenia do lodówki.
  • Warstwa środkowa – żółta. Gdy warstwa sernikowa jest już lekko stężała, wylewamy na nią przygotowaną wcześniej galaretkę cytrynową.
  • Całość ponownie wkładamy do lodówki.
  • Warstwa górna ­– zielona z owocami. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Możemy też dodać stężałą galaretkę – w efekcie otrzymamy warstwę z igiełkami galaretki.
  • Warstwę piankową zalewamy wcześniej stworzone warstwy naszego kolorowego deseru.
  • Uwieńczeniem naszego trójwarstwowego deseru będą świeże owoce (pasujące do smaku dolnej galaretki), np. truskawki, poukładane fantazyjnie na wierzchu.
  • Nasz sernikowo-nalewkowy deser przechowujemy w lodówce.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej