Co zrobić z owocami z nalewek? To może dżem

2022-06-01 8:53

Robimy nalewkę, a po zlaniu nalewu i później likieru zostają wciąż owoce. To, co najlepsze, oddały nalewce, niemniej wciąż drzemie w takich ponalewkowych owocach niespożyty potencjał. Najprostszą rzeczą, jaką można z nich zrobić, jest „pijany dżemik”.

Nastaw pigwowcówki

i

Autor: Shutterstock Owoce z nalewek to wdzięczny składnik do niebanalnych dżemów
łatwy
25 min
10

Takie dżemy świetnie nadają się do przełożenia biszkoptu lub jako dodatek do innych ciast, lodów albo nadzienie do mięs.

Sprawdź też inne nasze pomysły: Jak wykorzystać owoce z nalewek w kuchni?

SKŁADNIKI

  • owoce ponalewkowe (truskawki, pigwowce, porzeczki itp.)
  • cukier
  • woda
  • skórka i sok z cytryny (ekologicznej, bo skórka zwyklej cytryny nie nadaje się do spożycia)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce, które nam zostały po sporządzeniu nalewki, przekładamy do garnka z grubym dnem.
  • Dodajemy świeżo startej skórki z cytryny i całość zasypujemy odrobiną cukru. Owoce były już wcześniej zasypane cukrem, więc nie przesadzajmy z jego ilością. Zawsze możemy dodawać cukier w trakcie gotowania.
  • Całość gotujemy na małym ogniu, bez przykrywki. W ten sposób odparowujemy alkohol – a smak wciąż zostaje. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.
  • Po upływie mniej więcej kwadransa przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików. Część dżemu możemy zblendować, wówczas będziemy mieć też wariant w postaci musu.
  • Wekujemy na sucho, odwracając słoiki do góry dnem i przykrywając je ręcznikiem lub kocem, by wydłużyć czas stygnięcia.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej...