Lekki deser z pianką – i sposób na wykorzystanie białek

deser
Autor: Shutterstock Z białek i galaretki można wyczarować lekki i zachwycający deser
łatwy
45 min
6

Zostały Wam białka z niedawno robionego wypieku, ale nie macie już ochoty na bezy – co więc zrobić? Co powiecie na piankowo-galaretkowy deser, do którego można z powodzeniem wykorzystać białka?

Do tego deseru wykorzystamy przede wszystkim pozostałe nam z innych ciast (kruchego czy drożdżowego) białka. Pamiętajmy, aby najpierw jajka sparzyć wrzątkiem (zanurzyć na ok. 5 sekund), dlatego że na skorupkach mogą się znajdować pałeczki salmonelli. Dzięki wrzątkowi pozbędziemy się tych bakterii, bo one giną w temperaturze ok. 60ºC. A myjąc dokładnie ręce po kontakcie ze skorupką, będziemy mieć gwarancję, że nie przeniesiemy pałeczek na inne produkty ani powierzchnie.

Proponuję Wam prosty deser. Równie dobrze piankę z białek możemy potraktować jako warstwę jakiegoś ciasta (w fazie bez pieczenia). Jeśli mamy pod ręką resztki ciastek (kruchych, herbatników, biszkoptów itp.), owoce z nalewek oraz świeże owoce sezonowe, to czeka nas mała deserowa uczta.

SKŁADNIKI

  • białka z 4 jajek
  • galaretka
  • 1,5 szkl. wody albo soku o takim samym smaku jak galaretka
  • świeże owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, borówki
  • pokruszone ciastka
  • opcjonalnie (i tylko dla dorosłych) nalewka i mus z owoców po nalewce
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy galaretkę: rozpuszczamy ją w 1,5 szklanki wrzącej wody.
  • W miseczkach bądź kielichach do lodów rozkruszamy ciastka i polewamy je nalewką (np. z mirabelek). Drugą warstwą może być mus zrobiony z owoców po nalewce.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Ubitą pianę z białek miksujemy z tężejącą galaretką. Dokładamy jako następną warstwę deseru.
  • Umieszczamy w lodówce do stężenia i schłodzenia.
  • Podajemy z sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady.
Jajka – zdrowie w skorupce
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej