Kruche rogaliki migdałowe: przepis na rogaliki wiedeńskie
      2021-12-13
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Kruche rogaliki migdałowe to pyszna słodka przekąska do kawy lub herbaty. Rogaliki są niezwykle maślane w smaku. Migdałowe ciasteczka wprost rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
 - 100 g cukru pudru
 - 100 g migdałów obranych i zmielonych
 - 200 g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę
 - 1 jajko
 - 2 żółtka
 - pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 50 g cukru pudru do posypania rogalików
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki, dodać zmielone migdały, cukier, sól i masło, siekać nożem około 5 minut.
 - Gdy posiekane składniki będą wyglądały jak drobne okruchy, dodać jajko i 2 żółtka oraz ekstrakt wanilii. Szybko zagnieść gładkie miękkie ciasto.
 - Ciasto owinąć w folię i wsadzić na 30 minut do lodówki.
 - Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną ponownie włożyć do lodówki.
 - Z ciasta toczyć wałeczki o długości 5 cm i formować rogaliki o zwężających się końcach.
 - Piec na środkowym poziomie 10-12 minut.
 - Kiedy pierwsza partia upiecze się, przygotowujemy następną.
 - Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem.
 
Jak zrobić kruche ciasteczka?