Jak zrobić nalewkę z mirabelek? Najlepszy przepis na złocisty rarytas do spiżarni

Jak zrobić nalewkę z mirabelek? Najlepszy przepis na złocisty rarytas do spiżarni
Autor: Shutterstock Nalewka z mirabelek to prawdziwy rarytas, z łatwo dostępnych śliwek
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nalewka z mirabelek to prawdziwy złoty rarytas domowej spiżarni. Te niepozorne, żółte śliwki przez lata kryły swój potencjał, aż w końcu znalazły należne im miejsce – w szlachetnym trunku o wyjątkowym aromacie. Łączą w sobie delikatną owocowość, słodycz miodu i nutkę lipowego lata. Zrobienie nalewki z mirabelek to nie tylko przetwórstwo – to alchemia smaku.

Jest też inny sposób przygotowania nalewki. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy je spirytusem. Odstawiamy na około miesiąc na okienny parapet. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, żeby cały cukier się rozpuścił. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej pół roku. Owoce możemy ponownie zasypać cukrem i poczekać, aż wyciągnie on ze śliwek alkohol.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Zobacz też:

Nalewki domowe - 10 przykazań domowego producenta nalewek

Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis

Śliwki na przetwory: jakie gatunki? Różne odmiany śliwek - Beszamel.pl

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg bardzo dojrzałych mirabelek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki spirytusu
  • 1 szklanka miodu lipowego
  • 1 szklanka wody
  • Przygotuj też:
  • szklany słój
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mirabelki umyj, wypestkuj, wrzuć do słoja i zasyp cukrem.
  • Odstaw na tydzień w słoneczne miejsce, codziennie potrząśnij słojem.
  • Następnie zalej spirytusem zmieszanym ze szklanką wody.
  • Odstaw na kolejny tydzień, po czym zlej i wymieszaj z miodem.
  • Nalewka z mirabelek znakomicie nadaje się na aperitiff.
  • Odstaw na 3–4 miesiące, następnie przefiltruj i zabutelkuj.
Nalewki domowe
Andrzej Antosik
więcej