Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis

Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W domowej spiżarni warto znaleźć miejsce na pyszny dżem z mirabelek

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wykorzystaj mirabelki z ogrodu! Co można z nich przygotować? Na przykład pyszny dżem z mirabelek idealny na zimowe wieczory. Sprawdź, jak zrobić dżem mirabelkowy.

Składniki

  • 2 kilogramy mirabelek

  • 0,5 kilograma cukru (najlepiej brązowego)

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj dokładnie owoce, a następnie osusz i wypestkuj. Laskę wanilii przekrój na pół i wydobądź ziarna.

  • Owoce przełóż do głębokiego naczynia, zasyp cukrem i wymieszaj. Całość odstaw w chłodne, zacienione miejsce na 12 godzin, by mirabelki puściły sok.

  • Następnie przełóż je na patelnię i smaż na średnim ogniu. Dorzuć ziarna wanilii. Kiedy owoce zaczną tracić kolor i zyskają odpowiednią, "dżemową" konsystencję, dodaj sok z cytryny.

  • Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików.

  • Tak przygotowany dżem można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Jeśli chcesz, by zachował przydatność na dłużej, dżem można także pasteryzować.

Mirabelki często kojarzą się z dzieciństwem i jedzeniem owoców, które rosły przy drodze lub gdzieś z tyłu ogrodu i nikt nie chciał się nimi zainteresować. Dziś ich smak jest coraz częściej doceniany i mirabelki można znaleźć także w sklepach. Nadają się idealnie m.in. na dżem.

W przypadku dżemu mirabelkowego kluczem są owoce. Te dziko rosnąco są często mało aromatyczne i mają zbyt rzadką konsystencję. Owoce powinny być mięsiste i mieć intensywny zapach.

Ocena: 2,5