Królik w cydrze i lubczyku
2022-05-29
łatwy
60 min
6
Dieta niskokaloryczna
Jeśli przez żołądek trafia się do serca, to właśnie takimi potrawami. Mięso z królika idealnie nadaje się na letni obiad, bo jest lekkostrawne. Do tego pyszne i zdrowe, bo zawiera dużo kwasów omega 3. A dodatek lubczyku i cydru zawróci wam w głowie. Zakochacie się wprost w tej potrawie
SKŁADNIKI
- tuszka królika
- świeży lubczyk
- cydr
- oliwa smakowa (ostra papryka), ewentualnie świeża papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- otarta skórka z cytryny ekologicznej lub skórki z limoncello
- przyprawy: sól, pieprz biały, 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, goździk
- cebula
- masło klarowane
- masło zimne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuszkę królika dzielimy na części.
- Z ostrej oliwy, soli, czosnku, pieprzu i otartej skórki cytryny ucieramy pastę, do której dodajemy posiekany lubczyk. Nacieramy nią każdy kawałek mięsa. Odstawiamy do lodówki (nie dłużej niż na godzinę, inaczej mięso zacznie puszczać soki i stanie się wiórowate).
- Kroimy cebulę w piórka.
- Na klarowanym maśle obsmażamy mięso i przekładamy je do garnka, w którym będzie się dusiło.
- Na pozostałym tłuszczu dusimy cebulę, następnie podlewamy ją cydrem, dodając listek laurowy, ziele angielskie i goździk. Takim wywarem zalewamy mięso.
- Dusimy do miękkości (ok. 1–1,5 godz.). Aby zagęścić sos, dodajemy kawałki zimnego masła.
- Świetnym dodatkiem będzie tu sałatka z rukoli i truskawek, bagietka oraz kieliszek cydru.
Zioła w domu i na balkonie
Jeśli nie mamy cytryny ekologicznej, to zrezygnujmy z użycia skórki. Użycie środków konserwujących na czas transportu – imazalilu albo tiabendazolu – sprawia, że nie nadaje się ona do spożycia, nawet po obróbce termicznej. Wskazuje na to zresztą informacja na opakowaniu zbiorczym („skórka nie nadaje się do spożycia”).