Królik w cydrze i lubczyku

Królik
Autor: Shutterdtock W króliku w cydrze i lubczyku można się wprost zakochać
łatwy
60 min
6

Dieta niskokaloryczna

Jeśli przez żołądek trafia się do serca, to właśnie takimi potrawami. Mięso z królika idealnie nadaje się na letni obiad, bo jest lekkostrawne. Do tego pyszne i zdrowe, bo zawiera dużo kwasów omega 3. A dodatek lubczyku i cydru zawróci wam w głowie. Zakochacie się wprost w tej potrawie

SKŁADNIKI

  • tuszka królika
  • świeży lubczyk
  • cydr
  • oliwa smakowa (ostra papryka), ewentualnie świeża papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • otarta skórka z cytryny ekologicznej lub skórki z limoncello
  • przyprawy: sól, pieprz biały, 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, goździk
  • cebula
  • masło klarowane
  • masło zimne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuszkę królika dzielimy na części.
  • Z ostrej oliwy, soli, czosnku, pieprzu i otartej skórki cytryny ucieramy pastę, do której dodajemy posiekany lubczyk. Nacieramy nią każdy kawałek mięsa. Odstawiamy do lodówki (nie dłużej niż na godzinę, inaczej mięso zacznie puszczać soki i stanie się wiórowate).
  • Kroimy cebulę w piórka.
  • Na klarowanym maśle obsmażamy mięso i przekładamy je do garnka, w którym będzie się dusiło.
  • Na pozostałym tłuszczu dusimy cebulę, następnie podlewamy ją cydrem, dodając listek laurowy, ziele angielskie i goździk. Takim wywarem zalewamy mięso.
  • Dusimy do miękkości (ok. 1–1,5 godz.). Aby zagęścić sos, dodajemy kawałki zimnego masła.
  • Świetnym dodatkiem będzie tu sałatka z rukoli i truskawek, bagietka oraz kieliszek cydru.
Zioła w domu i na balkonie

Jeśli nie mamy cytryny ekologicznej, to zrezygnujmy z użycia skórki. Użycie środków konserwujących na czas transportu – imazalilu albo tiabendazolu – sprawia, że nie nadaje się ona do spożycia, nawet po obróbce termicznej. Wskazuje na to zresztą informacja na opakowaniu zbiorczym („skórka nie nadaje się do spożycia”).

Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej