Klopsiki w sosie musztardowym. Przepis na soczyste i aromatyczne mięsne kuleczki
Jaki sos zrobić do klopsików? Strzałem w dziesiątkę jest sos musztardowy, który idealnie łączy się z soczystymi klopsikami. Mięsne kuleczki podane w ten sposób podbiją niejedno podniebienie. Przepis na klopsiki w sosie musztardowym jest banalnie łatwy i dość szybki. Danie jest gotowe w pół godziny. Oto sprawdzony przepis na pyszne i aromatyczne klopsiki w sosie musztardowym.
Klopsiki w sosie musztardowym na obiad
Klopsiki smakują zawsze i każdemu. To doskonały pomysł na sycący obiad. Robi się je szybko z prostych i łatwo dostępnych składników. Idealnym uzupełnieniem klopsików są sosy. W tym przepisie domowe klopsiki serwuje się w aromatycznym sosie musztardowym, który zachwyci każdy kubek smakowy. To wyjątkowe połączenie zaskoczy smakiem, a przepis oczaruje łatwością i szybkością.
Jak zrobić klopsiki w sosie musztardowym?
Przepis na pyszne i soczyste klopsiki podane z sosem musztardowym jest prosty i nie wymaga długich godzin w kuchni. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a wszystkie potrzebne składniki można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
Jak więc zrobić obłędne klopsiki w sosie o smaku musztardowym? Przygotowanie dania można podzielić na kilka prostych etapów:
- 1. etap – przygotowanie masy z mięsa mielonego, przypraw i dodatkowych składników
- 2. etap – uformowanie klopsików
- 3. etap – obsmażenie klopsików na patelni
- 4. etap – ugotowanie klopsików w bulionie warzywnym
- 5. etap – doprawienie sosu musztardą, śmietanką i przyprawami
Jak podawać klopsiki w sosie musztardowym?
Przepis na obłędne klopsiki w sosie musztardowym sprawdzi się bez względu na okazję. Danie jest wyjątkowo dobre, a dzięki łatwości przygotowania i dostępności składników można je robić przez cały rok. Soczyste klopsiki w aromatycznym sosie to pomysł na rodzinny obiad na co dzień i od święta.
Klopsiki w sosie musztardowym warto podać z rożnymi dodatkami, aby posiłek był jeszcze bardziej sycący. Do mięsnych kuleczek pasują pieczone ziemniaki lub ryż. Sprawdzą się też grillowane warzywa. Doskonałym dodatkiem są chrupiące surówki, które podkreślą smak klopsików.
SKŁADNIKI
- klopsiki:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sos musztardowy:- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać podsmażoną cebulę, odciśniętą z mleka kajzerkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajko i doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować klopsiki wielkości mandarynki i odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Przełożyć na deskę.
- Na tej samej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Wlać bulion warzywny i włożyć obsmażone klopsiki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut.
- Dodać musztardę i delikatnie wlać śmietankę. Wymieszać i zagotować.
- Wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem wymieszać.
- Podawać z ziemniakami i surówką.