Pieczone ziemniaki z zielonym sosem. Dodatek nietypowego pesto zachwyci podniebienie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Na całym świecie uprawia się około stu odmian ziemniaków. To pyszne i zdrowe warzywa, które odpowiednio przyrządzone odwdzięczą się nietuzinkowym smakiem. Pieczone ziemniaki podane z zielonym sosem to idealny przepis na lekki obiad. Łatwe przygotowanie i niedrogie składniki to nie wszystkie zalety tego dania. Zobaczcie, jak zrobić pieczone ziemniaki z zielonym sosem.
Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące?
Ziemniaki upieczone w piekarniku według tego przepisu są pyszne i chrupiące. Stoi za tym odpowiednie przygotowanie. Ziemniaki najpierw należy obgotować w wodzie, a następnie odcedzić i wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Tak przygotowane ziemniaki wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 200 stopni C przez niecałą godzinę.
Jaki sos do pieczonych ziemniaków?
Do pieczonych ziemniaków, na które przepis znajdziecie poniżej, przyrządza się aromatyczny zielony sos przypominający włoskie pesto. W jego składzie znalazła się rukola, prażone pestki słonecznika, czosnek, oliwa z oliwek oraz miód. Sos jest pyszny i świetnie łączy się z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami. Najlepiej przygotować go, gdy ziemniaki się pieką.
Przepis na pieczone ziemniaki z zielonym sosem
- Chrupiące ziemniaki z piekarnika są daniem łatwym. Przepis jest prosty i składa się z kilku kroków.
- Czas przygotowania ziemniaków pieczonych wynosi około godziny.
- Do przygotowania potrawy potrzebne są składniki, które dostępne są przez cały rok. Danie świetnie smakuje w ciepłe i chłodne dni.
- Młode ziemniaki można upiec w mundurkach. Należy je wcześniej dokładnie umyć i osuszyć.
Kiedy podawać pieczone ziemniaki z zielonym sosem?
Potrawę można podawać na ciepło. Ziemniaki pysznie smakują zaraz po upieczeniu i wymieszaniu z sosem. Równie smaczne są po ostygnięciu. Podane w formie sałatki sprawdzą się na kolację lub jako danie na imprezie. Pieczone ziemniaki z zielonym sosem mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw z mięsa lub ryb.
SKŁADNIKI
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy do ziemniaków:- 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
- szczypta mielonego chili
- sól, pieprz
zielony sos:- 100 g rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 1 łyżka miodu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyte młode ziemniaki przekroić na połówki. Gotować w osolonym wrzątku około 8 minut. Dokładnie odcedzić, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.
- W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Ziemniaki skropić oliwą z oliwek, wsypać mieszankę przypraw i dokładnie wymieszać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 45 minut. W połowie pieczenia wymieszać.
- Kiedy ziemniaki się pieką, przygotować zielony sos. Do blendera przesypać prażone pestki słonecznika, dodać rukolę, czosnek, miód i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować na gładki sos.
- Ziemniaki wyjąć z piekarnika i wymieszać z zielonym sosem.
- Podawać od razu z kolorową sałatką.