Pieczone ziemniaki z zielonym sosem. Dodatek nietypowego pesto zachwyci podniebienie

pieczone ziemniaki  z zielonym sosem
Autor: Shutterstock Pieczone ziemniaki z zielonym sosem zaskoczą łatwym przepisem i obłędnym smakiem.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Na całym świecie uprawia się około stu odmian ziemniaków. To pyszne i zdrowe warzywa, które odpowiednio przyrządzone odwdzięczą się nietuzinkowym smakiem. Pieczone ziemniaki podane z zielonym sosem to idealny przepis na lekki obiad. Łatwe przygotowanie i niedrogie składniki to nie wszystkie zalety tego dania. Zobaczcie, jak zrobić pieczone ziemniaki z zielonym sosem.

Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące?

Ziemniaki upieczone w piekarniku według tego przepisu są pyszne i chrupiące. Stoi za tym odpowiednie przygotowanie. Ziemniaki najpierw należy obgotować w wodzie, a następnie odcedzić i wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Tak przygotowane ziemniaki wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 200 stopni C przez niecałą godzinę.

Jaki sos do pieczonych ziemniaków?

Do pieczonych ziemniaków, na które przepis znajdziecie poniżej, przyrządza się aromatyczny zielony sos przypominający włoskie pesto. W jego składzie znalazła się rukola, prażone pestki słonecznika, czosnek, oliwa z oliwek oraz miód. Sos jest pyszny i świetnie łączy się z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami. Najlepiej przygotować go, gdy ziemniaki się pieką.

Przepis na pieczone ziemniaki z zielonym sosem

  • Chrupiące ziemniaki z piekarnika są daniem łatwym. Przepis jest prosty i składa się z kilku kroków.
  • Czas przygotowania ziemniaków pieczonych wynosi około godziny.
  • Do przygotowania potrawy potrzebne są składniki, które dostępne są przez cały rok. Danie świetnie smakuje w ciepłe i chłodne dni.
  • Młode ziemniaki można upiec w mundurkach. Należy je wcześniej dokładnie umyć i osuszyć.

Kiedy podawać pieczone ziemniaki z zielonym sosem?

Potrawę można podawać na ciepło. Ziemniaki pysznie smakują zaraz po upieczeniu i wymieszaniu z sosem. Równie smaczne są po ostygnięciu. Podane w formie sałatki sprawdzą się na kolację lub jako danie na imprezie. Pieczone ziemniaki z zielonym sosem mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw z mięsa lub ryb.

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • przyprawy do ziemniaków:
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta mielonego chili
  • sól, pieprz

  • zielony sos:
  • 100 g rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte młode ziemniaki przekroić na połówki. Gotować w osolonym wrzątku około 8 minut. Dokładnie odcedzić, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.
  • W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Ziemniaki skropić oliwą z oliwek, wsypać mieszankę przypraw i dokładnie wymieszać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 45 minut. W połowie pieczenia wymieszać.
  • Kiedy ziemniaki się pieką, przygotować zielony sos. Do blendera przesypać prażone pestki słonecznika, dodać rukolę, czosnek, miód i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować na gładki sos.
  • Ziemniaki wyjąć z piekarnika i wymieszać z zielonym sosem.
  • Podawać od razu z kolorową sałatką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej