Przyprawy: jak ich właściwie używać?

2016-08-04 11:39

Sól i pieprz, podstawowy zestaw przyprawowy w kuchni, to za mało, by nadać potrawom niepowtarzalny smak. Dobre jedzenie wymaga przypraw - suszonych i świeżych ziół, odpowiednio skomponowanych mieszanek, trochę tego i tamtego, co wymyka się ścisłym regułom. Jednak jest kilka zasad, które warto znać i stosować, używając przypraw.

przyprawy-jak-ich-wlasciwie-uzywac.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przyprawianie potraw to sztuka nadająca daniom wymarzony smak

Jak używać przypraw - zasady

Wiele produktów, które wchodzą w skład jednego dania, będącego na przykład połączeniem mięsa i jarzyn, inaczej przyprawia się osobno, a inaczej, gdy mają tworzyć harmonijną całość.

Można wcześniej przyprawić główne składniki, na przykład mięso przed pokrojeniem natrzeć czosnkiem i majerankiem lub włożyć na kilka godzin do marynaty z oliwy z oliwek i ulubionych przypraw. Jarzyny jednak przyprawiamy zazwyczaj tuż przed przygotowaniem - nie potrzebują długiego kontaktu z przyprawami, a dłuższe oddziaływanie soli wręcz im szkodzi.

Zioła dodaje się zarówno do potraw gotujących się, jak i ugotowanych. Dobrym sposobem kontrolowania stopnia nasycenia przyprawami jest umieszczenie ich w woreczku z gazy i zawieszenie w garnku. Woreczek możemy usunąć w każdej chwili, gdy uznamy, że potrawa osiągnęła już wymagany smak. W niektórych sklepach znajdziemy także dizajnerski pomysł na takie przyprawianie - specjalne woreczki wielokrotnego użytku na przyprawy.

Warto także pamiętać, że świeże zioła zupełnie inaczej doprawią potrawę niż suszone. Suszone, pod wpływem długiej obróbki termicznej, mogą stać się gorzkie. Na przykład gałązki tymianku świetnie nadają się do marynowania, ale podczas długiego duszenia z mięsem mogą nadać potrawie mocnego, gorzkiego smaku. Podobnie zadziała zbyt długo gotowany rozmaryn.

Świeże zioła najlepiej dorzucić na ostatnim etapie gotowania - stracą wtedy mniej wartości.

QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?
Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie