Pesto - oryginalne przepisy na pesto z chilli, awokado, oscypków i ziół

2016-08-12 14:13

Klasyczny zimny sos pesto na bazie liści bazylii i orzeszków piniowych to idealny dodatek do makaronu, grzanek, pizzy czy sałatek. Podobne sosy można zmiksować z całkiem innych składników. Podajemy ciekawe przepisy.

pesto-nie-tylko-z-bazylii-przepisy.jpg
Autor: pixabay.com Pesto wykonane samemu jest smaczniejsze i nie zawiera konserwantów.

Spis treści

  1. Pesto chili
  2. Pesto z awokado
  3. Pesto oscypkowe
  4. Pesto miętowe z bobu
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Pesto można zrobić samemu ze świeżych ziół z dodatkiem orzechów czy pestek i urozmaicić dowolnymi dodatkami smakowymi. Od gotowego sosu ze sklepu takie domowe pesto różni się tym, że nie zawiera konserwantów i rozmaitych zagęszczaczy. Smakosze ucierają je cierpliwie w moździerzu, albo rozgniatają blenderem. Sprawdź, jakie dodatki można do niego dodać, aby otrzymać niepowtarzalny smak.

Pesto chili

20 dag suszonych pomidorów w oliwie

2 czerwone papryczki chilli

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka bazylii

6 łyżek orzeszków piniowych lub pestek słonecznikowych

łyżka koncentratu pomidorowego

100 ml wody

trochę oliwy

pieprz

sól

cukier

Suszone pomidory odsączyć z oliwy.

Czerwone papryczki chili oczyścić z pestek i pokroić.

Obrać 2 ząbki czosnku.

Z ½ pęczka bazylii obrać liście.

Pomidory, papryczki, czosnek i bazylię zmiksować z 6 łyżkami orzeszków piniowych lub słonecznikowych, i łyżką koncentratu pomidorowego.

Dolać ok. 100 ml wody i tyle oliwy, by masa była wilgotna i gładka.

Pesto przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.

Pesto z awokado

dojrzałe awokado

sok wyciśnięty z 1 cytryny

garść liści bazylii

garść natki pietruszki

2 obrane ząbki czosnku

łyżka octu balsamicznego

6 łyżek oliwy

łyżka migdałow

łyżka startego sera pecorino

pieprz

Dojrzały owoc awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ drobno pokroić.

Z cytryny wycisnąć sok, skropić nim awokado.

Dodać garść liści bazylii i natki pietruszki, 2 obrane ząbki czosnku, łyżkę octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy i łyżkę migdałów.

Wszystko dokładnie zmiksować w blenderze.

Masę wymieszać z 5 łyżkami startego sera pecorino.

Gotowe pesto przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Pesto oscypkowe

3 łyżki pestek dyni

3 łyżki płatków migdałowych

10 dag oscypka

3 garści natki pietruszki

6 gałązek lubczyku

6 gałązek estragonu

6 gałązek cząbru

100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

50 ml oleju z pestek dyni

Pestki z dyni i płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Dodać 10 dag pokruszonego oscypka, 3 garści listków natki pietruszki, lubczyk, estragon i cząber, wszystko razem zmiksować.

Dodać obydwie porcje oleju i wymieszać.

Pesto miętowe z bobu

1/2 kg bobu

2 ząbki czosnku

12 listków mięty

4 filety anchois

4 łyżki startego parmezanu

kilka łyżek wody

kilka łyżek oliwy

sól

Pół kilograma młodego bobu (może być z mrożonki) ugotować w osolonej wodzie i wyłuskać.

Obrać 2 ząbki czosnku.

Bób i czosnek włożyć do blendera, dodać miętę, anchois, parmezan, kilka łyżek wody i oliwy, zmiksować na gładką pastę.

Całość przyprawić solą do smaku.

Uwaga: domowe pesto, jeśli nie zjemy go od razu, należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i zużyć w ciągu 2 dni.

Gorszy smak, gdy sosu brak! Czy znasz te sosy?
Pytanie 1 z 11
Tabasco
Zdjęcie