Pesto - oryginalne przepisy na pesto z chilli, awokado, oscypków i ziół
Klasyczny zimny sos pesto na bazie liści bazylii i orzeszków piniowych to idealny dodatek do makaronu, grzanek, pizzy czy sałatek. Podobne sosy można zmiksować z całkiem innych składników. Podajemy ciekawe przepisy.
Spis treści
Pesto można zrobić samemu ze świeżych ziół z dodatkiem orzechów czy pestek i urozmaicić dowolnymi dodatkami smakowymi. Od gotowego sosu ze sklepu takie domowe pesto różni się tym, że nie zawiera konserwantów i rozmaitych zagęszczaczy. Smakosze ucierają je cierpliwie w moździerzu, albo rozgniatają blenderem. Sprawdź, jakie dodatki można do niego dodać, aby otrzymać niepowtarzalny smak.
Pesto chili
20 dag suszonych pomidorów w oliwie
2 czerwone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka bazylii
6 łyżek orzeszków piniowych lub pestek słonecznikowych
łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml wody
trochę oliwy
pieprz
sól
cukier
Suszone pomidory odsączyć z oliwy.
Czerwone papryczki chili oczyścić z pestek i pokroić.
Obrać 2 ząbki czosnku.
Z ½ pęczka bazylii obrać liście.
Pomidory, papryczki, czosnek i bazylię zmiksować z 6 łyżkami orzeszków piniowych lub słonecznikowych, i łyżką koncentratu pomidorowego.
Dolać ok. 100 ml wody i tyle oliwy, by masa była wilgotna i gładka.
Pesto przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.
Pesto z awokado
dojrzałe awokado
sok wyciśnięty z 1 cytryny
garść liści bazylii
garść natki pietruszki
2 obrane ząbki czosnku
łyżka octu balsamicznego
6 łyżek oliwy
łyżka migdałow
łyżka startego sera pecorino
pieprz
Dojrzały owoc awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ drobno pokroić.
Z cytryny wycisnąć sok, skropić nim awokado.
Dodać garść liści bazylii i natki pietruszki, 2 obrane ząbki czosnku, łyżkę octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy i łyżkę migdałów.
Wszystko dokładnie zmiksować w blenderze.
Masę wymieszać z 5 łyżkami startego sera pecorino.
Gotowe pesto przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Pesto oscypkowe
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki płatków migdałowych
10 dag oscypka
3 garści natki pietruszki
6 gałązek lubczyku
6 gałązek estragonu
6 gałązek cząbru
100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
50 ml oleju z pestek dyni
Pestki z dyni i płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Dodać 10 dag pokruszonego oscypka, 3 garści listków natki pietruszki, lubczyk, estragon i cząber, wszystko razem zmiksować.
Dodać obydwie porcje oleju i wymieszać.
Pesto miętowe z bobu
1/2 kg bobu
2 ząbki czosnku
12 listków mięty
4 filety anchois
4 łyżki startego parmezanu
kilka łyżek wody
kilka łyżek oliwy
sól
Pół kilograma młodego bobu (może być z mrożonki) ugotować w osolonej wodzie i wyłuskać.
Obrać 2 ząbki czosnku.
Bób i czosnek włożyć do blendera, dodać miętę, anchois, parmezan, kilka łyżek wody i oliwy, zmiksować na gładką pastę.
Całość przyprawić solą do smaku.
Uwaga: domowe pesto, jeśli nie zjemy go od razu, należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i zużyć w ciągu 2 dni.