Kasztany jadalne - dlaczego warto je jeść? [WIDEO]

2016-09-14 16:57

Jesień to sezon na kasztany. Choć w Polsce nie są jeszcze dość popularne, warto zapoznać się z tą smakowitą przekąską. Coraz łatwiej dostać kasztany w polskich sklepach, a ich wartość odżywcza zachęca do częstej konsumpcji.

kasztany-jadalne-dlaczego-warto-je-jesc.jpg
Autor: thinkstockphotos.com 100 g kasztanów jadalnych dostarcza tyle samo witaminy C co 100 g cytryny.

Jadalne kasztany w Polsce występują bardzo rzadko. Nie sprzyja im nasz chłodny klimat. Jednak w polskich sklepach coraz częściej można spotkać marony, jadalne kasztany, które jak się okazuje oprócz walorów smakowych są bardzo wartościowe dla naszego organizmu.

Dlaczego warto jeść kasztany?

Kasztany jadalne wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom, dlatego też zajadanie ich w jesienne wieczory pomoże nam przygotować organizm na nadchodzący sezon zimowy. Są bogatym źródłem witaminy C. - 100 g kasztanów jadalnych dostarcza tyle samo witaminy C co 100 g cytryny.

Ponadto, są bardzo bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w cukier złożony, wolno przyswajany przez nasz organizm, co daje mu nieocenione źródło energii.

Kasztany jadalne zawierają błonnik, dzięki czemu są sycące, i choć są dość kaloryczne (100 gramów owoców kasztana jadalnego to około 200 kalorii) to są lekko strawne, a 2/3 tłuszczy w nich zawartych, to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.

Białko i węglowodany zawarte w kasztanach jadalnych przypominają te ze zbóż i ryżu. Nie zawierają glutenu, więc bezpiecznie mogą je zajadać osoby cierpiące na celiakię.

Zawierają także kwas jabłkowy, lecytynę, wapń, żelazo, cynk, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz C, K, D i E, witaminę młodości. Dlatego warto spożywać kasztany jadalne w okresach lekkiego stresu i przemęczenia.