Czy ziemniaki można wekować? Prosty przepis na ziemniaki do obiadu w słoiku

2024-01-04 15:30

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Statystyczny Kowalski zjada w ciągu roku około 90 kg ziemniaków. To nie tylko tani, ale i smaczny składnik wielu potraw. Z ziemniaków można nawet zrobić weki, które można przechowywać w spiżarni i korzystać, kiedy tylko będą potrzebne. Zobaczcie, jak zrobić ziemniaki do obiadu w słoikach.

ziemniaki w słoikach
Autor: Shutterstock Ziemniaki do obiadu w słoiku są pyszne, zdrowe i zawsze gotowe.

Spis treści

  1. Co zawierają ziemniaki?
  2. Ziemniaki – uniwersalny dodatek do obiadu
  3. Jak zrobić ziemniaki do obiadu w słoikach?
  4. Jak wykorzystać ziemniaki ze słoika?

Co zawierają ziemniaki?

Ziemniaki to prawdziwa bomba zdrowia. Zawierają witaminy z grupy B, C, A, E oraz potas, magnez, wapń, cynk i żelazo. To dobre źródło białka roślinnego, błonnika pokarmowego i skrobi. Pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Wspomagają wzrok i serce. Są skuteczne w walce ze stresem. Ziemniaki to również zastrzyk dla urody, ponieważ poprawiają kondycję skóry.

Wbrew powszechnej opinii ziemniaki są niskokaloryczne. Najmniejszą wartość kaloryczną mają ziemniaki gotowe w wodzie bez sosu. Porcja o wadze 100 g to niecałe 100 kalorii. Tyle samo kalorii mają ziemniaki gotowane na parze. Dzięki tej metodzie zachowują najwięcej witamin, minerałów i składników odżywczych.

Ziemniaki – uniwersalny dodatek do obiadu

Obieranie i gotowanie ziemniaków to czynność, którą niewiele osób lubi. Dlatego warto przygotować ziemniaki w słoikach. To gotowy dodatek do obiadu, który wystarczy odgrzać. Dodatkową zaletą przetworów ziemniaczanych jest to, że zachowują świeżość, smak i swoje właściwości nawet przez kilka lat.

Jak zrobić ziemniaki do obiadu w słoikach?

Przygotowanie przetworów z ziemniaków nie jest skomplikowane. Wymaga jednak czasu, więc lepiej jest mieć go więcej i nie spieszyć się.

Jak przygotować pyszne ziemniaki do obiadu w słoikach? Pierwszym krokiem jest obranie ziemniaków i umycie ich pod bieżącą wodą. Następnie przekłada się je do miski, zalewa zimną wodą i odstawia na 20 minut. Po odcedzeniu kroi się je na mniejsze kawałki i delikatnie soli. Tak przygotowane cząstki ziemniaczane wkłada się do czystych i osuszonych słoików.

Słoiki z ziemniakami wstawia się do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Do garnka należy wlać wodę, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Po zagotowaniu zmniejsza się ogień do małego i gotuje ziemniaki w słoikach przez półtorej godziny. Po tym czasie słoiki wyjmuje się z garnka, odstawia do całkowitego ostygnięcia i przechowuje w kuchennej szafce lub spiżarni.

Jak wykorzystać ziemniaki ze słoika?

Weki z ziemniakami to uniwersalny dodatek do obiadu i składnik innych potraw. Ich smak niczym nie różni się od tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Największą zaletą tego sposobu jest to, że czas przyrządzania potraw można znacznie skrócić. Wystarczy wyjąć cząstki ziemniaczane ze słoika, odgrzać i podać jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują z kotletami mielonymi lub schabowymi. Pysznie łączą się z innymi składnikami w daniach jednogarnkowych, zapiekankach i sałatkach. Można wykorzystać je do domowych klusek lub placków.

Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na dania z ziemniakami w roli głównej. Swoją wiedzę o ziemniakach możesz sprawdzić, rozwiązując szybki quiz.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Quiz. Ziemniaki, pyry, kartofle. Każdy Polak powinien to wiedzieć
Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzą ziemniaki?