Kapusta czerwona z jabłkami: przepis na doskonałą sałatkę do słoików
2023-10-12
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta czerwona z jabłkami to doskonała sałatka na zimę do słoików. Zdrowa, pyszna i zawsze pod ręką - idealny dodatek do obiadu. Sprawdź, jak zrobić kapustę czerwoną z jabłkami do słoików.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg kapusty czerwonej
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 1 kg cebuli
- zalewa:
- 2 l wody
- 3/4 szklanki octu 6 proc.
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować, jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę drobno pokroić.
- Wymieszać, włożyć do garnka i zalać zalewą. Gotować 15-20 minut.
- Włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Słoiki pasteryzować ok. 15 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Galeria: Surówki z czerwonej kapusty - 11 fajnych przepisów