Kapusta czerwona z jabłkami: przepis na doskonałą sałatkę do słoików

2023-10-12
Kapusta czerwona z jabłkami: przepis na sałatkę do słoików
Autor: Shutterstock Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami to idealny dodatek do zimowego obiadu
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta czerwona z jabłkami to doskonała sałatka na zimę do słoików. Zdrowa, pyszna i zawsze pod ręką - idealny dodatek do obiadu. Sprawdź, jak zrobić kapustę czerwoną z jabłkami do słoików.

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg kapusty czerwonej
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg cebuli
  • zalewa:
  • 2 l wody
  • 3/4 szklanki octu 6 proc.
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować, jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę drobno pokroić.
  • Wymieszać, włożyć do garnka i zalać zalewą. Gotować 15-20 minut.
  • Włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Słoiki pasteryzować ok. 15 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Surówki z czerwonej kapusty - 11 fajnych przepisów