Podgrzybki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Podgrzybki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marynowane grzyby to popularna zimowa zakąska

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowane grzybki są niezastąpione przy świątecznych posiłkach i stanowią doskonały dodatek do potraw na mniejszych i większych przyjęciach. Warto wypróbować ten oryginalny przepis na ich przygotowanie. Sprawdź, jak zrobić oryginalne podgrzybki marynowane!

Składniki

  • 1 kg świeżych podgrzybków (sprawdzą się też borowiki, gąski, kurki, opieńki, maślaki itd.)

  • 200 g małych cebulek

  • pieprz

  • ziele angielskie

  • gorczyca

  • goździki

  • chrzan

  • kwasek cytrynowy

  • zalewa na szklankę octu: 2 szklanki wody, 16 łyżek cukru, 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około 15 minut.

  • Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.

  • Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane małe cebulki. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu.

  • Przygotować zalewę: zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet.

  • Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.

Ocena: 0