Uszka wigilijne: prosty przepis na wigilijny klasyk

2021-03-29
Anna Skórkowska
Uszka wigilijne - wigilijna klasyka
Autor: Shutterstock Wspólne przygotowanie uszek to szansa na integrację rodziny
średni
40 min
4

Uszka z grzybami to jedno z tradycyjnych świątecznych dań. Mogłoby się wydawać, że trudno je zrobić. Ale to niekoniecznie prawda - przygotowanie uszek nie jest skomplikowane. Przy ich produkcji warto zatrudnić najmłodszych domowników, bo dziecięce małe paluszki doskonale radzą sobie z zawijaniem i łączeniem uszkowych „rogów”. Poznaj prosty przepis na wigilijne uszka z grzybowym farszem.

Zobacz, jak łatwo zrobić wigilijne uszka do czerwonego barszczu:

SKŁADNIKI

  • 150 g suszonych grzybów
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
  • 1 jajko
  • około 50 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek przygotowujemy farsz. Grzyby wieczorem zalewamy wodą i odstawiamy do rana, żeby zmiękły.
  • Rano gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy.
  • Cebulę siekamy i smażymy, dodajemy posiekane grzyby, sól i pieprz (smak powinien być wyrazisty).
  • Smażymy tak, by nadzienie stało się dość zwarte.
  • Przygotowujemy ciasto. Usypujemy kopczyk mąki, w wierzchołku robimy wgłębienie i wlewamy do niego rozbełtane jajko.
  • Stopniowo łączymy mąkę z jajkiem, a następnie dolewamy po trochu wodę (tyle ile trzeba – zazwyczaj nie więcej niż ¼ szklanki). Ciasto powinno być luźne ale sprężyste.
  • Lepimy uszka. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4-5 cm. Na każdym kładziemy nieco nadzienia. Kwadrat ciasta składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy palcami brzegi (dość szeroko w kierunku farszu). Łączymy  dwa ostre rogi trójkątów tak, by na siebie nieco zachodziły i ściskamy dwoma palcami.
  • Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić, albo zrobić poprzedniego dnia i obgotować. Przed podaniem uszka należy wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuje się je zazwyczaj jeszcze ok. 3 minut i odcedza (niektórzy przelewają zimną wodą). Warto najpierw ugotować kilka na próbę i sprawdzić, jak długo powinny się gotować.
Anna Skórkowska