Placuszki marchewkowe z łososiem. Błyskawiczne, mega pyszne i pełne zdrowia

placuszki marchewkowe z łososiem
Autor: Shutterstock Placuszki marchewkowe z łososiem to pomysł szybki i zdrowy obiad lub przekąskę.
łatwy
15 min
4

Pyszne i pełne zdrowia placuszki marchewkowe z wędzonym na zimno łososiem smakują zawsze. Podane z dodatkiem jogurtu greckiego podbiją każde podniebienie. Ich zrobienie nie jest trudne, a czas przygotowania to zaledwie kwadrans. To małe danie, w którym można się zakochać. Oto łatwy i szybki przepis na pyszne placuszki marchewkowe z łososiem.

Placuszki marchewkowe z łososiem – składnik

Lista składników potrzebnych do zrobienia domowych placuszków z marchewki jest krótka. Znajdują się na niej produkty, które są w sklepach przez cały rok. Wszystkie składniki są pełne witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na zdrowie. Aby zrobić pyszne placuszki marchewkowe z łososiem, należy przygotować:

  • marchewki – bogate w beta-karoten, witaminy z grupy B i K, pozytywnie wpływają na skórę, wzrok i odporność
  • łosoś wędzony na zimno – źródło kwasów omega 3, witamin z grupy B, A, D, E, selenu, sodu, potasu, fosforu i magnezu
  • jajka – skarbnica witamin A, E i D, wspomagają wzrok, pamięć i koncentrację
  • cebula – bogata w przeciwutleniacze, wspomaga układ odpornościowy i pomaga zwalczyć infekcje
  • jogurt grecki – zawiera białko, wspomaga odchudzanie i pozytywnie wpływa na kości
  • mąka ziemniaczana – bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, który łączy składniki
  • przyprawy – wystarczy tylko sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić placuszki marchewkowe z łososiem?

Przepis na pyszne i pełne zdrowia placuszki z marchewki z łososiem wędzonym nie jest skomplikowany. Robi się je w kilku prostych krokach. Wystarczy postępować według tego przepisu krok po kroku, a placuszki wyjdą pierwsza klasa.

Do startej na tarce marchewki dodaje się cebulę, jajko, olej, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie usmażyć porcje ciasta na patelni bez dodatku tłuszczu. Gotowe!

Jak podawać placuszki marchewkowe z łososiem?

Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu chrupiące placki marchewkowe podaje się z wędzonym na zimno łososiem i jogurtem greckim. Sprawdzi się też sos czosnkowy i ziołowy. Do placuszków można podać także pokrojone w plasterki awokado. Smak placów podkręci kilka kropli soku z cytryny.

Placuszki marchewkowe z łososiem można serwować przez cały rok. To pyszny pomysł na zdrowy obiad czy przekąskę na imprezę. Doskonale smakują na ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

  • 100 g wędzonego na zimno łososia
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Porcje ciasta nakładać łyżką na mocno rozgrzaną patelnię bez dodatkowego tłuszczu. Placki smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z kawałkami wędzonego łososia i jogurtem greckim.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej