Placuszki marchewkowe z łososiem. Błyskawiczne, mega pyszne i pełne zdrowia
Pyszne i pełne zdrowia placuszki marchewkowe z wędzonym na zimno łososiem smakują zawsze. Podane z dodatkiem jogurtu greckiego podbiją każde podniebienie. Ich zrobienie nie jest trudne, a czas przygotowania to zaledwie kwadrans. To małe danie, w którym można się zakochać. Oto łatwy i szybki przepis na pyszne placuszki marchewkowe z łososiem.
Placuszki marchewkowe z łososiem – składnik
Lista składników potrzebnych do zrobienia domowych placuszków z marchewki jest krótka. Znajdują się na niej produkty, które są w sklepach przez cały rok. Wszystkie składniki są pełne witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na zdrowie. Aby zrobić pyszne placuszki marchewkowe z łososiem, należy przygotować:
- marchewki – bogate w beta-karoten, witaminy z grupy B i K, pozytywnie wpływają na skórę, wzrok i odporność
- łosoś wędzony na zimno – źródło kwasów omega 3, witamin z grupy B, A, D, E, selenu, sodu, potasu, fosforu i magnezu
- jajka – skarbnica witamin A, E i D, wspomagają wzrok, pamięć i koncentrację
- cebula – bogata w przeciwutleniacze, wspomaga układ odpornościowy i pomaga zwalczyć infekcje
- jogurt grecki – zawiera białko, wspomaga odchudzanie i pozytywnie wpływa na kości
- mąka ziemniaczana – bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, który łączy składniki
- przyprawy – wystarczy tylko sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić placuszki marchewkowe z łososiem?
Przepis na pyszne i pełne zdrowia placuszki z marchewki z łososiem wędzonym nie jest skomplikowany. Robi się je w kilku prostych krokach. Wystarczy postępować według tego przepisu krok po kroku, a placuszki wyjdą pierwsza klasa.
Do startej na tarce marchewki dodaje się cebulę, jajko, olej, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie usmażyć porcje ciasta na patelni bez dodatku tłuszczu. Gotowe!
Jak podawać placuszki marchewkowe z łososiem?
Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu chrupiące placki marchewkowe podaje się z wędzonym na zimno łososiem i jogurtem greckim. Sprawdzi się też sos czosnkowy i ziołowy. Do placuszków można podać także pokrojone w plasterki awokado. Smak placów podkręci kilka kropli soku z cytryny.
Placuszki marchewkowe z łososiem można serwować przez cały rok. To pyszny pomysł na zdrowy obiad czy przekąskę na imprezę. Doskonale smakują na ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 100 g wędzonego na zimno łososia
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Porcje ciasta nakładać łyżką na mocno rozgrzaną patelnię bez dodatkowego tłuszczu. Placki smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z kawałkami wędzonego łososia i jogurtem greckim.